Genre's, Onderwerpen, Racisme, Recensies, Roman

Boekenrecensie. Swing Time – Zadie Smith

Elke maand kom ik online samen met twee andere vrouwen voor een boekenclub. Deze boekenclub werd oorspronkelijk opgericht via het forum Natuurdromers, maar ook na de sluiting van het forum blijven we trouw samenkomen. In juni lazen we het boek Swing Time van Zadie Smith. In deze blogpost wil ik graag mijn eerlijke mening over het boek met jullie delen.

Het verhaal

Swing Time vertelt het verhaal van twee vriendinnen uit een arme wijk in Noord-Londen, die allebei dromen van een carrière als danseres. Helaas blijkt slechts één van hen echt talent te hebben. Het andere meisje moet haar droom opgeven en belandt aan de zijlijn als persoonlijk assistente van een wereldberoemde popster. Ze leeft een leven vol luxe en rijkdom, zij het het leven van een ander. Daarnaast wordt ze geconfronteerd met een moeilijke relatie met haar moeder, wat haar doet nadenken over haar afkomst.

Mijn mening over Swing Time

Swing Time had het potentieel om een verhaal te vertellen over de kloof tussen armoede en rijkdom, evenals het belangrijke thema van discriminatie. Helaas vond ik dat deze thema’s niet voldoende werden uitgediept. Hoewel er prachtige passages en voorbeelden zijn die de kloof illustreren, miste ik een grondigere uitwerking. Bovendien ontbraken er sympathieke personages waarmee ik als lezer kon meeleven.

Desalniettemin is het boek prachtig geschreven. Ik ben een fan van Zadie Smith’s schrijfstijl, maar helaas komt haar volledige potentieel met dit boek niet tot uiting. Een duidelijk plot zou ook de leesbaarheid van het boek ten goede komen.

Titel: Swing Time
Auteur: Zadie Smith
Uitgever: Prometheus
Verschenen: 7 juni 2018
Pagina’s: 448 pagina’s 
Genre: Literaire roman
Trefwoorden: dans, racisme, armoede, identiteit, moeder-dochter relatie, verwaarlozing
Score: ★★✩✩✩ 2 sterren


Welk boek kan jij me aanbevelen die de thema’s armoede en discriminatie goed belichten? 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *