Genre's, Onderwerpen, Racisme, Recensies, Roman

Boekenrecensie. Spaar de spotvogel – Harper Lee

Veel boekenbloggers zijn van mening dat er enkel recensie over recente boeken online mogen geschreven worden, maar daar ben ik het niet mee eens. Ik wil alle boeken in de kijker zetten. Alle boeken het podium geven die ze verdienen. Want misschien is dat boek die net uitgekomen is niets voor jou, maar wel een klassieker zoals ‘Spaar de spotvogel’ van Harper Lee.

De auteur

Harper Lee, volledig Nelle Harper Lee, is geboren op 28 april 1926. Na het voltooien van haar studie rechten aan de Universiteit van Alabama, verhuisde ze naar New York om te beginnen aan haar literaire carrière. Daar begeleidde ze schrijver Truman Copte bij zijn onderzoek voor het boek ‘In Cold Blood’, terwijl ze de de bestseller ‘Spaar de spotvogel’ schreef die een instant succes werd. 

“Until I feared I would lose it, I never loved to read. One does not love breathing.” 

Het verhaal

‘Spaar de spotvogel’ is een ontroerende roman die zich afspeelt in een klein dorpje ten zuiden van Amerika. In het boek volgen we Scout Finch en haar broer Jem voor, tijdens en na het proces van een zwarte man die ten onrechte wordt beschuldigd van de verkrachting van een blank meisje.

“People generally see what they look for, and hear what they listen for.” 

Mijn mening

Dit verhaal werd niet voor niets in 1999 door Library Journal verkozen tot de beste roman van de twintigste eeuw. Het is een prachtig boek met verschillende lagen, boordevol wijsheden en verfijnde karakters. Toch moest ik even wennen aan de schrijfstijl die voor dit boek gebruikt werd, niet gek als je bedenkt dat dit boek in 1960 uit kwam. Echter is het onderwerp van dit boek nog altijd even actueel als zeventig jaar geleden, waardoor ik dit boek ten sterkste aan iedereen kan aanbevelen. 

“I think there’s just one kind of folks. Folks.” 

Titel: Spaar de spotvogel
Originele titel: To kill a mockingbird
Auteur: Harper Lee
Uitgever: De bezige bij
Verschenen: 1960/ 2010
Pagina’s: 413 pagina’s
Genre: Roman
Trefwoorden: Racisme, Verenigde Staten, Rechtzaak, Rassenscheiding, Vooroordelen, verkrachting
Score: ★★★★★ 5 sterren

1 reactie

  1. […] Spaar de spotvogel – Harper Lee […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *