Genre's, LGTBQ+, Mentale gezondheid, Onderwerpen, Recensies, Roman

Boekenrecensie. De onsterfelijken – Chloe Benjamin

Elke maand zit ik samen met een aantal leden van de Natuurdromers community (een forum waar jonge natuurliefhebbers met elkaar in contact komen) om een boek te bespreken. De ene maand een nieuw boek, de andere maand een minder recent boek. In de maand augustus lazen we het boek De onsterfelijken van Chloe Benjamin. 

“Most adults claim not to believe in magic, but Klara knows better. Why else would anyone play at permanence–fall in love, have children, buy a house–in the face of all evidence there’s no such thing?” 

De auteur

Chloe Benjamin werd geboren op 2 november 1988 in de Amerikaanse stad San Francisco. Ze studeerde aan Vassar College en the University of Wisconsin-Madison waar ze een Master in de schone kunsten behaalde. Na haar opleiding ging ze als administratief medewerker aan de slag. In 2018 debuteerde ze met haar eerste boek De anatomie van dromen die meteen de Edna Ferber Fiction Book Award won en genomineerd werd voor de Center for First Fiction Novel Prize. In 2018 bracht ze haar tweede roman De onsterfelijken uit.

“The cost of loneliness is high, she knows, but the cost of loss is higher.” 

Het verhaal

Als kind krijgen de broers en zussen Gold hun sterfdatum te horen. Een voorspelling die hun leven zal bepalen. Simon, de jongste, vlucht naar San Francisco op zoek naar de liefde. Klara wordt illusionist in Las Vegas. Daniël zoekt zekerheid als legerarts na 9/11 in de hoop aan zijn lot te kunnen ontsnappen en Varya probeert de grens tussen wetenschap en onsterfelijkheid te breken. 

“She knows that stories have the power to change things: the past and the future, even the present.” 

Mijn mening

In het boek krijgen de broers en zussen Gold elk hun hoofdstuk. Ieder hoofdstuk begint waar het leven van een ander wordt beëindigd. Dit zorgt ervoor dat de ontwikkeling die de verschillende personages meemaken bij de ene groter is dan bij de andere. Zo mis je bij de eerste broer, die al jong sterft, heel wat minder achtergrondinformatie dan bij de andere broer, die veel later in zijn leven sterft. Dit zorgt ervoor dat sommige gebeurtenissen uit het niets lijken te komen.

In het boek worden verschillende sociologische thema’s geraakt, waarbij er een bijzondere aandacht is voor de aidsepidemie in de jaren tachtig. Dat vond ik zeer verfrissend. Weinig boeken die ik heb gelezen spelen hier zo mooi op in. Een ander groot terugkerend thema is de dood. Hoe ga je om met de dood (van geliefden)? Wat zou jij met je leven aanvangen als je je sterfdatum wist? Zou je alles uit het leven halen of gewoon verder gaan zoals je nu bezig bent? Zou je het je vrienden of familie vertellen? 

Titel: De onsterfelijken
Originele titel: The Immortalists
Auteur: Chloe Benjamin
Uitgever: Meulenhoff uitgeverij
Verschenen: 2019
Pagina’s: 363 pagina’s 
Genre: Roman
Trefwoorden: lotsbestemmingen, rouw, sterfte, psychologische stoornissen, keuzes, homoseksualiteit, broers en zussen, familiebanden, familiegeheimen, waarzeggerij, sterfelijkheid
Score: ★★★✩✩ 3 sterren

1 reactie

  1. […] lezen we samen een nieuw boek, de andere maand een echte klassieker. Vorige maand bespraken we De onsterfelijken van Chloe Benjamin, deze maand werd er gekozen voor Het einde van de eenzaamheid van Bennedict […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *