Genre's, Mentale gezondheid, Onderwerpen, Recensies, Roman

Boekenrecensie. De vanger in het graan – J.D Salinger

Elke maand zit ik samen met een aantal leden van de Natuurdromers community (een forum waar jonge natuurliefhebbers met elkaar in contact komen) om een boek te bespreken. De ene maand een nieuw boek, de andere maand een minder recent boek. In de maand juli lazen en bespraken we het boek De vanger in het graan van J.D Salinger. 

“I like it when somebody gets excited about something. It’s nice.” 

De auteur

Jerome David Salinger werd geboren op 1 januari 1919 in de Amerikaanse hoofdstad New York. Tussen 1934 en 1936 volgde hij een militaire opleiding en schreef hij zijn eerste stuk voor het militaire tijdschrift Crossed Sabres. Enkele jaren later in 1942, na enkele jaren werken in de vleeshandel van zijn vader, ging hij opnieuw in dienst en overleefde hij het Ardennenoffensief. Tijdens zijn militaire dienst bleef hij schrijven, zijn eerste echte doorbraak kwam echter pas in 1951 met het boek De vanger in het graan. Hierna publiceerde hij nog Negen verhalen (een verzameling van korte verhalen die al eerder gepubliceerd werden in The New Yorker), Franny and Zoeey en Raise High the Roof Beam voor hij op 91-jarige leeftijd (januari 2010) aan een natuurlijke dood stierf. 

“I don’t exactly know what I mean by that, but I mean it.” 

Het verhaal

Holden Caufield wordt rond de Kerstperiode van school gestuurd vanwege zijn slechte prestaties, maar durft het niet aan zijn ouders te vertellen. In plaats daarvan zwerft hij door de stad New York en ontmoet hij verschillende mensen. Eén ervan is zijn kleine zusje, de enige persoon die hij echt vertrouwd. 

Mijn mening

Na de bespreking van dit boek in onze boekenclub voelde ik me een tikkeltje ongemakkelijk. In tegenstelling tot mijn gesprekpartners had ik weinig voeling met het verhaal of met het hoofdpersonage van dit boek. Het boek bracht bij mij niets naar boven. Gelukkig sta ik hier niet alleen in, merk ik op Goodreads. Daar vind ik mensen die het boek slechts 1 ster geven en anderen die het boek fantastisch vinden. You love it or hate it, lijkt me zo. 

Titel: De vanger in het graan / De vanger in het koren
Originele titel: The catcher in the rye
Auteur: J.D Salinger
Uitgever: De Bezige Bij
Verschenen: 1951 / 2019
Pagina’s: 288 pagina’s 
Genre: Roman
Trefwoorden: adolescentie, jeugd, Verenigde Staten, klassieker, New York
Score: ★★✩✩✩ 2,5 sterren

1 reactie

  1. […] De vanger in het graan – J.D. Sallinger […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *