Genre's, Historische Roman, Onderwerpen, Oorlogsverhalen, Recensies, Waargebeurd

Boekenrecensie. Het familieportret – Jenna Blum

Tweedehands winkelen is niet alleen beter voor mijn portefeuille, maar ook voor onze planeet. Daarom sta ik altijd vooraan in de rij bij een tweedehands boekenverkoop. Zeker als de opbrengst naar een goed doel gaat, zoals bij de boekenverkoop van mijn plaatselijke bibliotheek waar ik Het familieportret van Jenna Blum vond. 

De auteur

Jenna Blum werd geboren in het jaar 1970 in de Verenigde Staten van Amerika als dochter van een Joodse vader en een Duits-Amerikaanse moeder. Aan de Universiteit van Boston studeerde ze Creative Writing, later ging ze er als docent aan de slag. Jenna brak in 2004 door met haar debuutroman ‘Het familieportret’. Een boek dat verschillende prijzen won, op de New York Times best-seller list staan en Jenna een plaatsje gaf in de lijst ‘Oprah’s Top Thirty Women Writers’. 

“Life is so often unfair and painful and love is hard to find and you have to take it whenever and wherever you can get it, no matter how brief it is or how it ends.” 

Het verhaal

Het familieportret vertelt het verhaal van Anna en haar dochter Trudy. Alhoewel Anna jarenlang weigert om (tegen haar dochter) te praten over haar tijd in Duitsland gedurende Tweede Wereldoorlog, herinnert Trudy zich flarden van deze tijd. Die flarden worden versterkt door één bewijsstuk uit hun verleden, een familieportret. Op dit familieportret wordt ze afgebeeld met haar moeder en een nazi-officier. Is hij haar vader? Gedreven door schuldgevoel gaat Trudy op zoek naar haar verleden. 

“So you see, he says softly, we are all ashamed in one way or another. Who among us is not stained by the past?” 

Mijn mening

In het Familieportret wisselen het heden en het verleden elkaar af. In het verleden is Anna aan het woord, in het heden haar dochter. Samen brengen ze het verhaal van de Duitse bevolking in de Tweede Wereldoorlog. Hoe gingen zij om met de terreur en honger. Hoe overleefden ze? Om  het beeld zo volledig mogelijk te maken, komen verschillende getuigen aan bod. Getuigen met verhalen die je bij de keel grijpen of je net doen koken van woede.

“Heimat. The word mean home in German, the place where one was born. But the term also conveys a subtler nuance, a certain tenderness. One’s Heimat is not merely a matter of geography; it is where one’s heart lies. ” 

Titel: Het familieportret
Originele titel: Those who save us
Auteur: Jenna Blum
Uitgever: Boekerij
Verschenen: September 2017
Pagina’s: 464 pagina’s
Genre: Roman
Trefwoorden: Moeder-dochterrelatie, schuldvraag, Wereldoorlog II, nazi, joden, Duitse migranten, Verenigde Staten
Score: ★★★✩✩ 3,5 sterren

1 reactie

  1. […] Het familieportret – Jenna Blum […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *