Genre's, Jeugdboek, Onderwerpen, Racisme, Recensies

Boekenrecensie. Wat zou Justyce doen – Nic Stone

Enkele weken geleden liep ik door het Young Adult gedeelte in mijn plaatselijke bibliotheek toen ik het boek ‘Wat zou Justyce doen’ van Nic Stone zag liggen. Ik had al veel goede dingen over dit boek gehoord, dus nam ik het mee.  

De auteur

Andrea Nicole Livingstone, beter bekend als Nic Stone, is geboren op 10 juli 1985 in de Amerikaanse staat Georgia. Ze behaalde een graad in de psychologie aan het Spelman college voordat ze door de serie ‘Divergent’ geïnspireerd werd om schrijfster te worden. Divergent was de eerste serie die ze tegenkwam met zwarte personages die tot het einde leefden.

“And that’s what it comes down to. We find the families we were desperate for and learn different ways of going about things. Ways that sometimes land us in places/positions we don’t really wanna be in.” 

Het verhaal

In het boek ‘Wat zou Justyce doen’ volg je het verhaal van Quan. Vernell LaQuan Banks Junior, afgekort Quan, is een zwarte jongen uit een sociale wijk met een moeilijke thuissituatie. Zijn vader zit in de gevangenis, zijn stiefvader mishandelt hen en het lijkt alsof zijn moeder niet om hem geeft. Als Quan net zoals zijn vader in de (jeugd)gevangenis belandt, schrijft hij brieven aan (zijn oude vriend) Justyce waarin hij vertelt hoe het zo ver is kunnen komen.

“The reason I joined the Black Jihad: I needed backup. Support without judgment. People who hadn’t—and wouldn’t—give up on me. I needed a family.” 

Mijn mening

Af en toe zie of lees ik iets waardoor ik besef hoe veel privileges ik heb in mijn leven. Het boek ‘Wat zou Justyce doen?’ was daar één van. Quan is een jongen die het goed wil doen, maar door zijn omstandigheden niet de mogelijkheden krijgt om dit te realiseren. Een jongen die toont hoe het is om op te groeien in moeilijke omstandigheden, die sympathie opwekt en toont dat je met de steun van enkele goede vrienden erg ver raakt. Bedankt Nic Stone om mij en verschillende andere jongeren op een ludieke manier te onderwijzen over ‘white privilege’. Tijd om het eerste deel ‘Wat zou Martin doen’ te lezen?

“Resist when the world tries to convince you otherwise.” 

Wat zou Justyce doen in mijn podcast Fyggeleest.

Titel: Wat zou Justyce doen
Originele titel: Dear Justyce
Auteur: Nic Stone
Uitgever: van Goor
Verschenen: Oktober 2020
Pagina’s: 224 pagina’s 
Genre: Jeugdboek
Trefwoorden: Racisme, discriminatie, Verenigde Staten, Jeugdgevangenis, Partnergeweld
Score: ★★★★✩ 4 sterren

1 reactie

  1. […] Wat zou Justyce doen – Nic Stone  […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *