Boekenrecensie. Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps

In 2019 begon Blossom Books met de serie ‘Hoofdzaken. Een serie waarin mentale gezondheid centraal staat. Op dit moment telt de serie 4 delen: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit, Druks en Gevalletje borderline. Binnenkort komen daar nog 2 boeken bij. In september komt het boek ‘Een steekje los’ van Iris ter Haar uit (over angststoornissen)  en in het voorjaar van 2022 verschijnt het boek ‘Ga gewoon wat leuks doen’ van Aafke Romeijn (over leven met een depressie). 

De auteur

Bianca Toeps werd geboren op 7 augustus 1984 in de Nederlandse gemeente Leidschendam, maar groeide op in Zoetermeer. Op zeventienjarige leeftijd verhuisde ze naar Den Haag. Tijdens haar studie Accountancy aan Nyenrode werd haar eetstoornis gediagnosticeerd. Na haar behandeling hervatte ze haar studies niet, maar ruilde ze in voor Communicatie en Multimedia Design aan de Hogeschool Rotterdam en vervolgens Fotografie aan de Academie Beelden Kunsten Sint-Joost. Na haar studies fotografeerde ze onder meer voor Monki, CosmoGIRL! en Grazia. In haar vrije tijd reist ze regelmatig naar Japan. 

Het verhaal

Neurotypische mensen of niet-autistisch mensen zien mensen met autisme vaak als iemand die flipt van elke onverwachte gebeurtenis, iemand die geen empathie kan tonen, iemand die heel introvert is en nooit naar feestjes gaat of iemand die dol is op Lego en super snel Rubiks kubussen kan oplossen. Kortom iemand die een beetje lijkt op Sheldon Cooper uit de Big Bang Theory. Niet? In dit boek legt Bianca haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt, geeft ze niet-autistische mensen tips mee en beschrijft ze op een luchtige manier situaties waar je als autist tegenaan loopt in het dagelijkse leven. 

Mijn mening

Sinds ik dit boek heb gelezen kan ik me een beter beeld vormen over autisme en de verschillende vormen waarin het voorkomt. Ik snap nu nog beter dat in films en series één soort beeld van autisme wordt weergeven. Jammer toch? Hopelijk zien we in de toekomst meer verschillende vormen van autisme in de media. Vrouwen zoals Bianca Toeps of Samyra (@bestaansrecht). 

Titel: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit
Auteur: Bianca Toeps
Uitgever: Blossom Books
Verschenen: 2019
Pagina’s: 220 pagina’s
Genre: Non-fictie
Trefwoorden: autisme, autismespectrumstoornissen, hoofdzaken, psychologische problemen
Score: ★★★★✩ 4 sterren

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.