Feelgood Roman, Genre's, Recensies

Boekenrecensie. Stranddagboek – Emily Henry

Ik volg Yara van Adorable Books al een tijdje op YouTube. In de video ‘Veel nieuwe boeken in mijn boekenkast (januari-juni)‘ had ze het over het boek Toen winter zomer werd van Emily Henry. Ik zette hem meteen op mijn leeslijst en vond de eerder verschenen versie Stranddagboek in mijn plaatselijke bibliotheek.

“That was what I’d always loved about reading, what had driven me to write in the first place. That feeling that a new world was being spun like a spiderweb around you and you couldn’t move until the whole thing had revealed itself to you.” 

De auteur

Emily Henry studeerde creatief schrijven aan Hope college en het (inmiddels niet meer bestaande) New York Center for Art & Media Studies. Na haar studies ging ze aan de slag als schrijver en proeflezer. In 2016 verscheen haar eerste boek The love that split the world. In de jaren daarop schreef ze de de boeken: A million junes (2017), When the sky fell on splendor (2019), Hello Girls with Brittany Cavallaro (2019), Beach Read (2020), People we meet on vacation (2021) en Book Lovers (2022). Op moment van schrijven kreeg enkel Beach Read een vertaling naar het Nederlands. Beach Read of Stranddagboek was een New York Times Bestseller, werd genoemd in de lijst ‘Oprah Magazine’s: 38 Romance Novels That Are Set to Be the Best of 2020’ en behaalde de 2e plaats bij de Goodreads Choice Awards in de categorie Romance. 

“If you think the story has a sad ending, it’s because it’s not over yet.” 

Het verhaal

Het verhaal begint nadat January verhuist naar de strandhut van haar overleden vader en Gus, haar oude schoolrivaal tegen het lijf loopt. Gus en January sluiten een weddenschap af, ze gaan elkaars boek schrijven. January, een hopeloze romanticus die leeft alsof ze in haar eigen feelgoodboeken vastzit, gaat een serieuze roman schrijven. Gus, een literair type die gelooft dat ware liefde een sprookje is, moet een zoetsappige roman publiceren aan het einde van de zomer. Zal de weddenschap beide carrière’s om zeep helpen of levert de weddenschap meer op dan twee voltooide boeken?

“That’s the key to marriage. You have to keep falling in love with every new version of each other, and it’s the best feeling in the whole world.” 

Mijn mening

Een boek over boeken, wat wil je nog meer als boekenliefhebber? Stranddagboek geeft je als lezer een unieke kijk achter dan schermen van het schrijfproces en combineert dat met een zoetsappig ‘enemies to lovers’-verhaal. De perfecte combinatie voor een dagje aan het strand. 

“People were complicated. They weren’t math problems; they were collections of feelings and decisions and dumb luck.” 

Titel: Het stranddagboek – Toen winter zomer werd
Originele titel: Beach Read
Auteur: Emily Henry
Vertaler: Carla Hazewindus-Schipper, Anna Post Uiterweer en Ellis Post Uiterweer
Uitgever: Overamstel UitgeverijThe House of Books
Verschenen: 2020
Pagina’s: 333 pagina’s 
Genre: Chicklit, Feelgood Roman
Trefwoorden: liefde, schrijver, boeken, verlies, ontrouw, rouw
Score: ★★★✩✩ 3,5 sterren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *