LGTBQ+, Young Adult

Boekenrecensie. Ik geef je de zon – Jandy Nelson

Vandaag wil ik het hebben over een boek die al heel erg lang op mijn ‘to-read’ lijstje staat. Een boek die al veel te lang in mijn boekenkast staat te wachten op zijn kans. Misschien vraag je jezelf nu af, waarom heb je het boek dan nog nooit gelezen. Wel ik heb geen idee!

“In one split second I saw everything I could be, everything I want to be. And all that I’m not.”

De auteur

Jandy Nelson is een Amerikaanse auteur die in 1965 het levenslicht zag in New York. Voordat ze begon aan haar carrière als schrijfster, werkte ze eerst 13 jaar als literair agent. Haar interesse in kinderboeken en YA-boeken begon echter al tijdens haar studies. Tijdens haar studies moest ze ontelbaar veel YA-boeken lezen, vooral in versvorm. Dus toen ze uiteindelijk aan de slag ging als schrijfster begon ze te spelen met de verschillende vertelperspectieven die ze tijdens haar studies leerde kennen. Het eerste boek dat ze schreef heet ‘De hemel begint bij je voeten’. Een boek die ik dolgraag nog eens wil lezen en verscheidende prijzen heeft gewonnen. Warner Brothers studio heeft zelfs een optie genomen op de verfilming van dat verhaal.

“I gave up practically the whole world for you,” I tell him, walking through the front door of my own love story. “The sun, stars, ocean, trees, everything, I gave it all up for you.”

Het verhaal

‘Ik geef je de zon’ vertelt het verhaal van een tweeling. Jude en haar tweeling broer Noah zijn op hun 13e onafscheidelijk, ondanks de verschillende karakters en een verschillend geslacht. Echter blijft er tegen de tijd dat ze zestien zijn niet veel meer over van deze band. Waarom? Hoe kan een tweeling zover uit elkaar drijven? Jandy Nelson geeft je een inkijk in het verhaal van in het verhaal van de beide karakters en vertelt je stapje per stapje waarom deze band werd verbroken. Waarom deze tweeling nu vreemden zijn voor elkaar.

“You have to see the miracles for there to be miracles.”

Mijn mening

Het boek heb ik zo snel uitgelezen, dat ik het jammer vond dat het voorbij was. Elke avond las ik minstens 100 pagina’s. Er was geen stoppen aan. Het was zo’n mooi en intens verhaal. Ik was onafgebroken benieuwd naar wat Jude en Noah uit elkaar had gedreven. Meer dan 1x heb ik gehuild.

Titel: Ik geef je de zon
Originele titel: I’ll give you the sun
Auteur: Jandy Nelson
Uitgever: Blossom Books B.V.
Verschenen in: 2015
Pagina’s: 368 pg.
Genre: Young Adult
Trefwoorden: Kunst, LGTBQ+, Opgroeien, Liefde, Tienerleven

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *