Feelgood Roman, Genre's, Onderwerpen, Oorlogsverhalen, Recensies

Boekenrecensie. De orchideeëntuin – Lucinda Riley

De boeken van Lucinda Riley zijn erg leuk geschreven, brengen me een stukje geschiedenis bij en nemen me steeds mee naar een andere wereld. Kortom ik ben fan, dus als er een boek van haar beschikbaar is in de bibliotheek, twijfel ik geen seconde. Onlangs leende ik er het boek De orchideeëntuin van Lucinda Riley uit. 

De auteur

Lucinda Riley is geboren in Ierland, maar als zesjarige verhuisd naar Engeland. Daar schreef ze, las ze, ging ze naar de balletles en kroonde ze zichzelf tot prinses. Haar vader reisde veel naar het buitenland voor zijn werk en was niet veel thuis. Onverwachts stierf hij tien jaar geleden net zoals Pa Salts uit de reeks ‘De Zeven Zussen’. Op haar 23ste schreef Lucinda haar eerste boek ‘Lovers en players’ en werd ze zwanger van haar eerste kind. In de jaren daarna volgden nog verschillende boeken tot ze in 2012 begon aan de immens populaire reeks ‘De zeven zussen’. Op 11 juni 2021 overleed Lucinda Riley na een slepende strijd tegen kanker. 

“Julia played for them: for her husband and her beloved son. And tried to believe somewhere in her heart that, wherever they were, they could hear her.” 

Het verhaal

Julia Forrester bracht als kind uren door op het landgoed Wharton Park, vooral in de kas van haar opa waar exotische orchideeën groeien. Als Julie jaren later een tragisch ongeluk moet verwerken, is het bekende Wharton Park haar toevluchtsoord. Kit Crawford, een aantrekkelijke jongeman, die een tijdje geleden het landgoed erfde begint met de renovaties van het kasteel  die door de jaren heen behoorelijk wat schade heeft opgelopen. Tijdens de renovaties komt een oud dagboek boven water die mogelijk van Julia’s opa is geweest en een jarenlang verborgen familiegeheim naar boven brengt. 

“Because -‘ she looked up at Bill and gave him a smile that lit up her face, granting him a sudden flash of her true beauty – ‘love never die, Mister Bill. It never die.” 

Mijn mening

Het hoofdverhaal van Julie speelt zich af in het heden, dit verhaal wordt afgewisseld met het verhaal van haar (over)grootouders tientallen jaren terug. Eén stukje familiegeschiedenis deed me denken aan de Amerikaanse serie Bridgerton, die zich afspeelt in het begin van de jaren 1800 en focust op het societyseizoen in Londen. Een ander verhaal leerde me als lezer meer over het krijgsgevangenschap in de Changi gevangenis. Op deze manier wordt de familiegeschiedenis van Julie stukje voor stukje helder tot je op het einde een totaalbeeld krijgt. 

In het begin kent het een boek een moeizame start, maar dat verdwijnt naarmate je vorderingen maakt in het boek tot je op het einde het boek onmogelijk kan wegleggen. Af en toe is het verhaal zoetsappig, iets dat me wel bekoren. Niet mijn favoriete Lucinda Riley boek, toch een aanrader! 

Titel: De orchideeëntuin – Terug naar Wharton Park
Originele titel: Hothouse flower
Auteur: Lucinda Riley
Uitgever: Xander Uitgevers BV.
Verschenen: 2019
Pagina’s: 489 pagina’s 
Genre: Feelgoodroman
Trefwoorden: liefde, rouw, verlies, bedrog, familiegeheimen, Tweede Wereldoorlog, Changi, krijgsgevangen, Bangkok
Score: ★★★✩✩ 3,5 sterren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *