Boekenrecensie. Het uur nul – Dirk Bracke

Afgelopen zomer sliep ik samen met mijn ouders en jongste zus een nachtje in ‘Abarolodge’, een vakantiehuisje in Hannut. Daar las ik op een ligbedje,  in de tuin het boek ‘Het uur nul’ van Dirk Bracke. Benieuwd naar wat ik ervan vond? Lees het hieronder. 

De auteur

Dirk Bracke is geboren op 4 juni 1953 te Sint-Gillis-Waas (Oost-Vlaanderen). Veertig jaar later, in 1993 debuteerde hij met zijn boek Steen. Daarna schreef hij het boek ‘Blauw is bitter’, het eerste boek van velen dat in de prijzen zou vallen.  Ondertussen is hij uitgegroeid tot een echt icoon in de Nederlandstalige jeugdliteratuur. In zijn boeken pakt hij diverse maatschappelijke thema’s aan. Om goed voorbereid te zijn doet Bracke uitgebreid onderzoekswerk rondom het thema waarover hij wil schrijven. 

Het verhaal

‘Het uur nul’ vertelt het verhaal van Ben. Ben is een jongen die na school vaak rond  hangt met zijn vrienden, regelmatig uit gaat en wel eens een jointje rookt. Kortom, een tienerjongen met een zeer onbezorgd leven totdat hij op zijn zestiende te horen krijgt dat hij seropositief is. Dan stort zijn hele wereld in elkaar. 

Mijn mening

In dit boek haalt Dirk Bracke een zeer belangrijk thema aan en onderwijst jongeren erover op een laagdrempelige manier. Daarnaast is het een verhaal waar tieners, zeker toen dit boek uitgegeven werd, zich gemakkelijk aan konden spiegelen. Nu gaat dit minder vlot, omdat het boek duidelijk in een andere tijdsgeest geschreven werd. 

Titel: Het uur nul
Auteur: Dirk Bracke
Uitgever: Davidsfonds 
Verschenen: 1996
Pagina’s: 190
Genre: Young Adult
Trefwoorden: Aids, Seropositief, Seksualiteit, Drugs, Dood, Verliefd, Tienerroman
Score: ★★✩✩✩ 2,5 sterren

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.