Genre's, Recensies, Roman

Boekenrecensie. Zoete Zoete Wraak Bv. – Jonas Jonasson

Van 1 tot en met 11 november 2020 ontving radiomaker en schrijver Tom De Cock ongeveer 300 auteurs tijdens de Boekenmarathon in Antwerpen. Eén van die auteurs was de Zweed Jonas Jonasson. Hij stelde er zijn nieuwste boek, Zoete Zoete Wraak BV. voor. Enkele maanden later, in juli 2021 zag ik het boek opnieuw voorbij komen in de Kobo Plus applicatie. Ik twijfelde geen seconde en downloade het boek zodat ik hem kon luisteren tijdens mijn reis naar Zweden. 

De auteur

Jonas Jonasson of Per Ola Jonasson werd geboren in het jaar 1961 in de Zweedse regio Götaland. Na Zweeds en Spaans gestudeerd te hebben aan de Universiteit van Göteborg , werkte Jonasson tot 1994 als journalist. Twee jaar later, in 1996 richtte hij een succesvol mediabedrijf op die hij later verkocht. In de jaren 2000 kreeg hij en burn-out en verhuisde  naar Zwitserland waar hij zijn eerste roman ‘De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween’ begon, die meteen een Swedish Bookseller award won. In 2011 verhuisde Per Ola opnieuw naar Zweden. 

Het verhaal

Victor Alderheim is  conservatief en kunsthandelaar uit Stockholm die van plan is om met Jenny, de dochter van een galeriehouder, te trouwen – en weer te scheiden – om haar erfenis binnen te halen. Daar lijkt echter een stokje voor gestoken te worden als hij te horen krijgt dat hij vader van de zestienjarige Kevin is. Om van Kevin af te komen dropt hij hem in de rimboe van Afrika om op gepeuzeld te worden door een leeuw, maar dat plan mislukt faliekant. Kevin wordt door de medicijnman van de Masai-stam opgenomen en verzorgt. Vijf jaar later keert Kevin terug naar Zweden waar hij Jenny ontmoet. Samen bundelen ze hun krachten met het bedrijf Zoete Zoete Wraak Bv. om zich te wreken op de kunsthandelaar.

Mijn mening

Zoete Zoete Wraak BV. is net als ‘De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween’ een humoristisch, gevat en absurd boek. Een absurd boek die ik niet kon wegleggen. Het is zo onvoorspelbaar, waardoor je als lezer absoluut wil blijven lezen tot het boek uit is. Naarmate verder komt in het verhaal duiken er steeds nieuwe personages op. Je springt als lezer heen en weer tussen gekende en onbekende personages. Als je het boek luistert kan dit voor verwarring zorgen,  vooral omdat je de meerwaarde van elk personage niet meteen snapt. Toch blijkt dat alles en iedereen die voorkomt een link heeft met een grotere geheel. Zelfs die ene boterham Kalles Kaviaar! 

Titel: Zoete Zoete Wraak Bv. 
Originele titel: Hämnden är ljuv AB
Auteur: Jonas Jonasson
Uitgever: Signatuur
Verschenen: September 2020
Pagina’s / luisterduur:  320 pagina’s – 10 uur 
Genre: Humoristische Roman
Trefwoorden: humor, wraak, Zweden, Stockholm, Afrika, kunst
Score: ★★★★✩ 4 sterren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *