Genre's, Onderwerpen, Racisme, Recensies, Roman

Boekenrecensie. Papegaai vloog over de IJssel – Kader Abdolah

Elke maand zit ik samen met een aantal leden van de Natuurdromers community om een boek te bespreken. In april 2022 lazen en bespraken we het boek Papegaai vloog over de IJssel, geschreven door Kader Abdolah.

De auteur

Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani, beter bekend onder het pseudoniem Kader Adbolah is geboren op 12 november 1954 in de Iraanse stad, Arak. In 1988 kwam hij als politiek vluchteling aan in het asielzoekerscentrum in Appeldoorn, enkele maanden later kreeg hij een huis in Zwolle toegewezen. In 1993 debuteerde hij als schrijver in Nederland met de verhalenbundel De adelaars, die bekroond werd met Het Gouden Ezeloor (een prijs voor debuterende schrijvers). Sinds zijn debuut heeft hij verschillende boeken geschreven waaronder Het huis van de moskeeSpijkerschrift en Papegaai vloog over de IJssel

Het verhaal: Papegaai vloog over de IJssel

Papegaai vloog over de IJssel vertelt het verhaal van de eerste migranten die in en rond de stad Zwolle komen wonen. Kader neemt je mee in hun huiskamers en toont hoe iedereen van hen een thuis probeert te vinden in het koude Nederland. 

Mijn mening

Papegaai vloog over de IJssel is een prachtig boek waarin Kader het leven van diverse migranten onder de loep neemt. Elke migrant heeft in dit boek zijn eigen verhaal. Dit maakt het echter soms verwarrend. De verschillende hoofpersonages kun je nog net uit elkaar houden, maar hun relaties lopen na een tijdje door elkaar. 

Zouden deze personages gebaseerd zijn op mensen die Kader Abdolah zelf heeft gekend? Hij is immers zelf net zoals verschillende personages in het boek in de jaren ’80 naar Zwolle geëmigreerd. 

Daarnaast vond ik het zeer interessant om te lezen over de impact van 9/11 op het leven van migranten in Nederland. Mensen die toen al een volledig leven hadden opgebouwd in Nederland worden na zo’n gebeurtenis met een andere bril bekeken. Zou dat ook zo geweest zijn na de aanslagen in Parijs en Brussel? 

Titel: Papegaai vloog over de IJssel
Auteur: Kader Abdolah
Uitgever: Prometheus
Verschenen: 2014
Pagina’s: 447 pagina’s
Genre: Roman 
Trefwoorden: migratie, Nederland, multiculturele samenleving, culturele identiteit, mirgranten
Score: ★★★★✩ 4 sterren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *