Genre's, Recensies, Roman, Thriller

Boekenrecensie. De anatomie van dromen – Chloe Benjamin

In augustus ’21 lazen we met de Natuurdromers boekenclub het boek De onsterfelijken van Chloe Benjamin. Een boek waar ik enkele maanden geleden een uitgebreide boekenrecensie over schreef. Toen vertelde ik dat ze voor De onsterfelijken een ander boek had geschreven, De anatomie van dromen. 

De auteur

Chloe Benjamin werd geboren op 2 november 1988 in de Amerikaanse stad San Francisco. Ze studeerde aan Vassar College en the University of Wisconsin-Madison. Daar haalde ze een Master in de schone kunsten behaalde. Na haar opleiding ging ze als administratief medewerker aan de slag. In 2018 debuteerde ze met haar eerste boek De anatomie van dromen die meteen de Edna Ferber Fiction Book Award won en genomineerd werd voor de Center for First Fiction Novel Prize. In 2018 bracht ze haar tweede roman De onsterfelijken uit.

“Maybe this quietude—these small, daily pleasures—could be enough.” 

Het verhaal

The Anatomie van dromen gaat over Sylvie Patterson, een leerling van een kostschool in Californië en Gabe, haar mysterieuze klasgenoot. Als ze verliefd word op Gabe, wordt ze meegezogen in een onderzoek dat haar leven voorgoed verandert. Het onderzoek gaat over lucide dromen en de mogelijke therapeutische werking ervan, die geleid wordt door hun schoolhoofd dr. Adrian Keller.  Zes jaar lang worden Sylvie en Gabe opgeslokt door zijn werk, tot Sylvie begint te twijfelen aan de etniciteit van de experimenten die Keller uitvoert. 

“If human beings vanished, and so did our consciousness of the world—our inventories of plants and insects and endangered birds, our ability to predict weather patterns and measure whole populations—would the planet still know itself? Or would it be better off without our predictions and the ways we made them come true?” 

Mijn mening

De anatomie van dromen brengt een interessant thema aan het licht. Waar ligt de grens tussen dromen en werkelijkheid? Wat als je lucide droomt en het voor jou duidelijk is dat je aan het dromen bent? Wat als je je dromen gaat uitbeelden? Een interessant thema met veel mogelijkheden, die naar mijn mening onvoldoende werden benut. De spannende stukken in het boek werden onvoldoende uitgewerkt, de scheiding tussen de verschillende fragmenten te onduidelijk en alhoewel het einde een verassing met zich meebracht, verwachtte ik er meer van. 

Titel: De anatomie van dromen
Originele titel: The anatomy of dreams
Auteur: Chloe Benjamin
Vertaler: Lucie Schaap
Uitgever: Meulenhoff uitgeverij
Verschenen: 2021
Pagina’s: 369 pagina’s
Genre: Roman / Thriller
Trefwoorden: experimenten, slapen, dromen, onderbewustzijn, lucide dromen, liefde, vertrouwen, slaapstoornissen 
Score: ★★✩✩✩  2,4 sterren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *