Genre's, Recensies, Roman, Young Adult

Boekenrecensie. Een ongewone familie – Matt Haig

Een ongewone familie

Toen ik in de bibliotheek op zoek ging naar De Wezens van Matt Haig, vond ik nog een ander verhaal. Een verhaal dat Matt Haig voor zijn succesverhalen schreef, genaamd Een ongewone familie. Zou dit boek even goed zijn als Middernachtbibliotheek en Het eeuwige leven? Je leest het hieronder. 

De auteur

Matt Haig werd geboren op 3 juli 1975 in de Engelse stad Sheffield. Na het behalen van zijn middelbare schooldiploma studeerde hij Engels en Geschiedenis aan de Universiteit van Hull. In 2004 debuteerde hij met zijn eerste fictieboek The Last Family in England, waarvan de filmrechten gekocht werden door de productiemaatschappij van Brad Pitt. In de jaren daarop schreef hij verschillende bestsellers voor volwassenen en kinderen zoals How to stop time (Het eeuwige leven)The Radleys (Een ongewone familie) en A boy called Christmas (Een jongen met de naam Kerstmis)

“Everyone represses everything. Do you think any of these “normal” human beings really do exactly what they want to do all the time? ‘Course not. It’s just the same. We’re middle-class and we’re British. Repression is in our veins.” 

Een ongewone familie

Het verhaal

Een ongewone familie vertelt het verhaal van de familie Radley. Een normaal gezin, of zo lijkt het toch. Peter en Helen zijn zogenaamde ‘onthouders’, vampiers die besloten hebben om zo menselijk mogelijk te leven en geen bloed te drinken. Hun kinderen Clara en Rowan, weten zelfs niets over hun aard. Tot Clara op een feestje door het lint gaat en de controle verliest. 

“To read, to seek, to know.” 

Een ongewone familie

Mijn mening

Ik las al verschillende boeken van Matt Haig: De wezens, Het eeuwige leven en Middernachtbibliotheek. Dus mijn verwachtingen voor Een ongewone familie waren torenhoog. Verwachtingen die jammer genoeg niet ingelost werden. Dit is mijn minst favoriete boek van Matt Haig. De personages spraken me niet echt aan en werden onvoldoende uitgewerkt. Toch vond ik de diverse fragmenten uit het Abstainer’s Handbook, een handboek voor vampieren die zonder bloed leven, een positief element in het boek. Deze stukjes deden me denken aan enkele fragmenten uit De Wezens, waarin er op een andere manier naar onze wereld wordt gekeken.

“Noise is life.
Silence is death.
But now, just for this moment, silence doesn’t seem so bad. It seems like a desired ending, a destination, a place where noise wants to reach.” 

Titel: Een ongewone familie
Originele titel: The Radleys
Auteur: Matt Haig
Vertaler: Anne Douqué
Uitgever: The house of books
Verschenen: 2012
Pagina’s: 350 pagina’s
Genre: Roman
Trefwoorden: vampieren, familie, griezelverhaal, thriller 
Score: ★★✩✩✩ 2,5 sterren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *