Genre's, Historische Roman, LGTBQ+, Onderwerpen, Racisme, Recensies, Roman

Boekenrecensie. De vervlogen helft – Brit Bennett

Elke maand organiseren enkele leden van de Natuurdromers community (een forum waar jonge natuurliefhebbers met elkaar in contact komen) een online boekenclub. De ene maand lezen we samen een nieuw boek, de andere maand een echte klassieker. In de maand februari lazen en bespraken we het boek ‘De vervlogen helft’ van Brit Bennett.

De auteur

Brit Bennet werd geboren op 22 juni 1990 in het Zuiden van de Amerikaanse staat Californië. Na haar middelbare school ging ze naar Standford University waar ze een bachelordiploma Engels behaalde. Later ging ze naar de Universiteit van Michigan voor haar M.F.A (Master in Fine Arts) in Fiction. Tijdens haar studies schreef ze het artikel “I Don’t Know What to Do With Good White People” voor de online website Jezebel; die meer dan een miljoen lezers genereerde in slechts enkele dagen. In 2016 publiceerde ze haar eerste roman The Mothers die erg lovend ontvangen werd. In 2020 verscheen haar tweede boek The Vanishing Half (De vervlogen helft), die gelijk een New York Bestseller werd en opgenomen werd in de lijst met favoriete boeken van Barack Obama in 2020. 

“She hadn’t realized how long it takes to become somebody else, or how lonely it can be living in a world not meant for you.” 

Het verhaal

Dit boek vertelt het verhaal van de lichtgetinte tweeling Desiree en Stella. Op zestienjarige leeftijd lopen ze samen weg van hun geboortedorp, maar al snel scheiden hun wegen. Desiree huwt met een zwart getinte man en krijgen samen een zwarte dochter. Stella kiest ervoor ‘wit te worden’. 

“The only difference between lying and acting was whether your audience was in on it, but it was all a performance just the same.” 

Mijn mening

In dit boek wordt duidelijk dat hoe je eruit ziet voor de buitenwereld, een grote invloed heeft op hoe je behandeld wordt. Zo krijgt Stella, die zich voordoet als ‘blanke’ vrouw, veel meer kansen dan Diseree. Terwijl ze samen zijn op gegroeid en er exact hetzelfde uitzien. Daarnaast krijgt de dochter van Diseree (ondanks het feit dat ze opgroeit in een ‘zwarte buurt’) enorm te maken met racisme. Ze is te zwart in een dorp die streeft ernaar zo ‘licht mogelijk’ te trouwen. Toch is rassendiscriminatie niet het enige belangrijke thema die wordt aangehaald in dit boek. Andere grote thema’s zijn mishandeling, gender, armoede, rijkdom en geweld. Thema’s die mededankzij de sterke nevenpersonages een extra laag toevoegen aan het boek. 

“You could drown in two inches of water. Maybe grief was the same.” 

Titel: De vervlogen helft
Originele titel: The vanishing half
Auteur: Brit Bennett
Uitgever: Hollands Diep
Verschenen: 2020
Pagina’s: 365 pagina’s
Genre: Historische fictie, roman
Trefwoorden: tweelingen, identiteit, Verenigde Staten, zwarte vrouwen, identiteit, racisme, genderidentiteit, rassendiscriminatie, geweld
Score: ★★★✩✩ 3,8 sterren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *