Boekenrecensie. De acht bergen – Paolo Cognetti

Elke maand zit ik samen met een aantal leden van de Natuurdromers community om een boek te bespreken. In februari 2021 bespraken we al het boek De buitenjongen van Paolo Cognetti, in november was De acht bergen aan de beurt. 

De auteur

Paolo Cognetti werd op 27 januari 1978 geboren in de stad Milaan (hoofdstad van Italië). Enkele jaren later schreef hij zich in voor de studie ‘Wiskunde’ aan de Universiteit van Milaan, maar stapte al snel over naar de filmacademie van Milaan (Civica Scuola di Cinema «Luchino Visconti) waar hij in 1999 afstudeerde. Na zijn schooltijd begon hij met het regisseren van films. Tot hij op zijn dertigste vertrok uit Milaan en richting de bergen trok. Daar schrijf hij aan zijn bestseller ‘De acht bergen’, die binnenkort verfilmd zal worden door Felix van Groeningen.

“Lang nadat ik was opgehouden mijn vaders paden na te lopen, had ik van hem geleerd dat er in sommige levens bergen bestaan waar je niet naar terug kunt keren. Dat je in levens als het mijne en het zijne niet terug kunt naar de berg die het middelpunt is van alle andere, en het begin van je eigen geschiedenis. En dat mensen zoals wij, die op de eerste en hoogste berg een vriend hebben verloren, niets anders rest dan dwalen over de acht bergen.” 

Het verhaal

De Acht Bergen vertelt het verhaal van Pietro, een stadsjongen uit Milaan. Samen met zijn ouders brengt hij elke zomer door in het Noord-Italiaanse dorpje Val d’Aosta. Daar raakt de elfjarige Pietro bevriend met Bruno, een jongen uit de bergen. 

“Gletsjers zijn de nagedachtenis aan voorbije winters die de berg voor ons bewaart. Boven een bepaalde hoogte houden ze die herinnering vast, dus als we iets van een winter uit het verleden willen weten, dan moeten we naar boven.” 

Mijn mening

Paolo Cognetti trekt je in zijn verhalen steeds weer opnieuw naar de bergen. Hij doet je verlangen naar een simpeler leven, een bewuster leven. Toch toont hij in dit boek dat het leven in de bergen niet altijd rozengeur en maneschijn is. Het is hard werken en zeker niet altijd even idealistisch. 

Persoonlijk had ik in dit verhaal minder voeling met het hoofdpersonage. Ik had moeite om mee te leven met het personage en vergeleek hem constant met het hoofdpersonage uit zijn boek ‘De buitenjongen’. Daarnaast vond ik het soms lastig om door het verhaal heen te komen. Sommige stukken waren erg langradig, terwijl het einde abrupt eindigde. 

Titel: De acht bergen
Originele titel: Le otto montagne
Auteur: Paolo Cognetti
Uitgever: De bezige Bij
Verschenen: 2018
Pagina’s: 239 
Genre: Roman
Trefwoorden: vriendschap, geluk, Alpen, Italië, eenzaamheid, familie, relaties
Score: ★★★✩✩ 3 sterren

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *