Een tijdje geleden zag ik het boek Ik ga leven van Lale Gül toevallig passeren. Ik werd meteen getriggerd door het verhaal en plaatste het op mijn to-read lijst. Enkele maanden later zag ik het boek op Storytel verschijnen en begon ik met luisteren naar het verhaal. 

“Gelukkig is vrijheid van meningsuiting iets anders dan het recht op een podium.” 

De auteur

Lale Gül werd geboren op 3 november 1997 in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Ze groeide op in een streng-islamitisch gezin en ging elk weekend naar de koraanschool. In 2018 begon ze aan de studie Nederlands aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In februari 2021 debuteerde ze met haar autobiografische roman Ik ga leven. Een boek die heel wat controverse meebracht vanuit de extremistische islamitische hoek, maar ook erg geprezen werd door de publieke opinie. 

“Defne zou geenszins door dezelfde drek als ik gaan, dat stond ik niet toe, ik nam haar lot in eigen handen. Voor zover ik kon, want ik kon haar nu niet van haar wetenschapbestrijdende extatische basisschool en Koranschool af tiefen, ze was immers niet uit mijn kut gerold, en dus had men ooit bepaald dat ik dan geen zeggenschap had en dat de kut die baart, de kut die waakt is. En ik was de kut die mitst en maart. En voor nu was ik de kut die hierover bedaart.” 

Het verhaal

‘Ik ga leven’ vertelt het verhaal van Büsra, een jonge Islamitische vrouw die de regels van haar geloof in vraag begint te stellen. Waarom is daten verboden of het hebben van vrienden van een ander geslacht? Mag ik mezelf echt niet leuk kleden of opmaken? 

Mijn mening

Dit boek is een baanbrekend verhaal die zich afspeelt in een voor mij onbekende wereld. Als tiener zat ik alleen met blanke kinderen in de klas. Nog ken ik persoonlijk geen mensen die opgegroeid zijn met de regels van het islamitische geloof. Daarom stond ik tot voor kort niet stil bij de (voor mij) absurde regels die hun omgeving voor hen vastlegt. Als lezer wou ik Büshra aanmoedigen om uit deze omgeving te ontsnappen, maar als mens snap ik waarom ze alles zo lang slikt. 

Titel: Ik ga leven
Auteur: Lale Gül
Uitgever: Prometheus
Verschenen: februari 2021
Pagina’s: 348 pagina’s
Genre: Autobiografische roman
Trefwoorden: geloof, Turkije, islam, familiebanden, Nederland, racisme, feminisme
Score: ★★★★✩ 4,5 sterren

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *