Feminisme, Genre's, Historische Roman, Onderwerpen, Waargebeurd

Boekenrecensie. Victoria – Daisy Goodwin

Eind september stelde ik mezelf een doel. Een doel om voor het einde van het jaar 10 boeken uit mijn boekenkast te lezen. Eén van die boeken was het boek Victoria van Daisy Goodwin. 

De auteur

Daisy Goodwin, voluit Daisy Georgia Goodwin, werd geboren op 19 december 1961 in de Engelse hoofdstad Londen. Als jong meisje volgde ze les aan Queen’s collega en Westminster school voor ze begon aan de studie geschiedenis aan Trinity College. Na het behalen van haar graad ging ze naar Columbia Film School en mocht ze als stagair werken voor BBC. De jaren daarop werkte ze voor verschillende televisieprogramma’s en zenders, tot ze in 2010 debuteerde als schrijfster met het boek ‘My last duchess’. 

“I know that i am young, but I am ready for the great responsibility that lies before me.” 

Het verhaal

Victoria is een historische roman over Alexandrina Victoria die kort na haar 18e verjaardag, in 1837 wordt gekroond als koningin van Groot-Brittannië en Ierland. In de jaren daarop ontpopt ze zich van jong meisje tot zelfstandige, eigenzinnige en feministische vrouw.  

Het boek werd gebaseerd op de dagboeken van koningin Victoria en werd verfilmd naar de gelijknamige BBC-reeks. 

“There is nothing wrong in talking quietly; it only makes people listen harder.” 

Mijn mening

Dankzij dit boek kreeg ik een unieke kijk in het leven van de koninklijke familie in de 19e eeuw. Een leven vol druk op je schouders. Een druk waaronder Victoria af en toe bezwijkt, maar meestal niets van aantrekt. Ze is koppig en feministisch. Ze staat er als vrouw in een wereld waar dat als allesbehalve evident is. En net dat vond ik zo mooi aan dit boek. 

In tegenstelling tot de meeste boeken is het verhaal ‘Victoria’ niet opgedeeld in hoofdstukken, maar in delen. Daardoor kon ik het verhaal moeilijk wegleggen. Telkens als het tijd was om te gaan slapen, zat ik midden in een verhaal. Het had me volledig in zijn greep.  Zou de tv-serie dat effect ook hebben op mij? 

Titel: Victoria
Originele titel: Victoria
Auteur: Daisy Goodwin
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Verschenen: 2017
Pagina’s: 413 pagina’s
Genre: Historische roman
Trefwoorden: 19e eeuw, Groot-Brittannië, Victoria, biografie, aristocratie, verliefheid, koninklijke familie, historische roman
Score: ★★★✩✩ 3,5 sterren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *