In 2019 begon Blossom Books met de serie ‘Hoofdzaken. Een serie waarin mentale gezondheid centraal staat. Op dit moment telt de serie 5 delen: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit, Druks, Ik ben autastisch, Gevalletje borderline en Een steekje los. Naar dat laatste boek was ik extra benieuwd. Ik volg Iris al een tijdje via sociale media (en haar blog), heb haar zelfs jaren terug geinterviewd voor een online tijdschrift die ik uitgaf.

De auteur

Iris Ter Haar leerde ik kennen dankzij haar blog ikbenirisniet.nl. In 2010 nog een creatief project waar ze haar ei in kwijt kon, vijf jaar later haar fulltime job. Dat het op dat moment eigenlijk niet zo goed met haar ging, wist ik niet. Haar angststoornis nam beetje bij beetje haar leven volledig over. Tot ze nauwelijks het huis meer uit durfde en haar blog op pauze zette. Ondertussen gaat het dankzij intensieve therapie en haar nieuwe hobby borduren al een stuk beter. Ze probeert steeds vaker haar grensen te verleggen en ging onlangs voor het eerst sinds jaren op vakantie (in het binnenland). 

Het verhaal

In het boek ‘Een steekje los’ vertelt Iris ter Haar op een luchtige manier hoe het is om opgeslokt te raken door een angststoornis tot je jezelf verliest. Hoe het is om op een eindeloze wachtlijst te staan terwijl je langzaam verdrinkt. Maar ook hoe je de draad terug kan oppakken en hoe je om kan gaan met een paniekaanval. 

Mijn mening

Ik volg Iris al een tijdje, dus vond het extra fijn om even een kijkje in haar gedachten te mogen nemen. Toch zou ik dit boek ook aanraden als je nog nooit van haar gehoord hebt. Angststoornissen zijn alom tegenwoordig en dit boek helpt omstaanders begrijpen wat er in het hoofd van iemand met een angstoornis omgaat. Waarom een angst die voor jou erg benullig lijkt, hen volledig in de greep heeft. Wat je kunt doen als iemand een paniekstoornis heeft of waarom die ene vriendin liever een hele avond op de bank ligt, dan die met jouw te spenderen. 

Een minpuntje aan het boek? Het luisterboek werd niet door Iris ingesproken. Dit had het zoveel persoonlijker gemaakt. Gelukkig begon Ortál Vriend na een tijdje gewoon als Iris te klinken. Waardoor je toch het gevoel had dat je naar één van haar stories op Instagram aan het luisteren was. 


Titel: Een steekje los
Auteur: Iris ter Haar
Uitgever: Blossom Books
Verschenen: Oktober 2021
Pagina’s: 232 pagina’s 
Genre: Non-fictie 
Trefwoorden: angststoornissen, mentale gezondheid, adhd, persoonlijke ontwikkeling, angsten, fobieën, hoofdzaken
Score: ★★★★✩ 4,5 sterren

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *