Boekenrecensie. Het einde van de eenzaamheid – Bennedict Wells

Elke maand organiseren enkele leden van de Natuurdromers community (een forum waar jonge natuurliefhebbers met elkaar in contact komen) een online boekenclub. De ene maand lezen we samen een nieuw boek, de andere maand een echte klassieker. Vorige maand bespraken we De onsterfelijken van Chloe Benjamin, deze maand werd er gekozen voor Het einde van de eenzaamheid van Bennedict Wells. 

De auteur

Bennedict Wells, geboren als Bennedict von Shirach kwam ter wereld op 29 februari 1984 in de Duitse stad München. Voor de scheiding van zijn ouders op zesjarige leeftijd groeide hij op in Beieren. Daarna werd hij op kostschool gestuurd waar hij tot zijn 18e verbleef en school liep. Na de middelbare school verhuisde Bennedict naar Berlijn om zijn droom om het te maken als schrijver na te jagen. Enkele jaren later werd deze droom werkelijkheid toen zijn debuutroman Becks letzter Sommer (Beck’s Last Summer) werd omschreven als ‘het interessantste debuut van het jaar’ door ‘Die Zeit’. In de jaren die volgden schreef hij verschillende boeken en werd zijn debuutroman verfilmd.

“There were things I couldn’t say; I could only write them. Because when I spoke, I thought; and when I wrote, I felt.” 

Het verhaal

‘Het einde van de eenzaamheid’ vertelt het verhaal van Jules. Jules is 14 jaar op het moment dat zijn ouders bij een auto-ongeluk om het leven komen. Samen met zijn broer en zus wordt hij op internaat geplaatst, daar proberen ze ieder op hun eigen manier dit drama te verwerken die hun verdere leven zal tekenen. 

“Life is not a zero‐sum game. It owes us nothing, and things just happen the way they do. Sometimes they’re fair and everything makes sense; sometimes they’re so unfair we question everything. I pulled the mask off the face of Fate, and all I found beneath it was chance.” 

Mijn mening

Het einde van de eenzaamheid is een sterk en aangrijpend verhaal over eenzaamheid en verlies. Bennedict geeft weer dat eenzaamheid een gevoel is dat volledig onafhankelijk is van leeftijd of van het aantal mensen die je omringen. Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Iedereen vindt erkenning in het hoofdpersonage en zijn gevoelens. Daarnaast toont hij hoe de verschillende kinderen rouwen om hun ouders. Allemaal hebben ze verdriet. Verdriet waar ze alle drie anders mee omgaan, terwijl ze de dood van hun ouders een plaatsje proberen te geven.

“It’s . . . From the moment we’re born we’re on the Titanic. We’re going down, we won’t survive this, it’s already been decided. Nothing can change that. But we can choose whether we’re going to run around screaming in panic, or whether we’re like the musicians who play on, bravely and with dignity, although the ship is sinking.” 

Titel: Het einde van de eenzaamheid
Originele titel: Vom ende der einsamkeit
Auteur: Benedict Wells
Uitgever: Meulenhoff 
Verschenen: 2017
Pagina’s: 300 pagina’s
Genre: Roman
Trefwoorden: verlies, trauma’s, jeugd, ontwikkeling, verliefdheid, rouw
Score: ★★★✩✩ 3,5 sterren

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.