Boekenrecensie. De sterrengever – Jojo Moyes

In de video Boekenkast challenge op mijn YouTube kanaal stelde ik mezelf een doel. Een doel om voor het einde van het jaar tien boeken uit mijn boekenkast te lezen. Eén van die boeken was het boek De Sterrengever van Jojo Moyes. 

De auteur

Pauline Sara Jo Moyes, alias Jojo Moyes, is geboren op 4 augustus 1969 in Maidstone, Engeland. Voor ze begon aan haar universitaire opleiding in de University of Londen, had ze verschillende banen als typiste en schrijfster. In 2002 werd ze fulltime schrijfster na de publicatie van haar eerste boek ‘Paradijs op Aarde ‘. Tien jaar en verschillende boeken later werd ze internationaal bekend met het boek ‘Me Before you’, die genomineerd werd voor ‘Boek van het jaar’ tijdens de UK Galaxy Book Awards. 

“There is always a way out of a situation. Might be ugly. Might leave you feeling like the earth had gone and shifted under your feet. But there is always a way around.” 

Het verhaal

In 1937 trouwt de Engelse Alice Wright impulsief met de Amerikaan Bennett Van Cleve om te ontsnappen aan het benauwde leven thuis. Echter merkt ze al snel dat Bennett en Baileyville haar niet de vrijheid bieden waarop ze had gehoopt. Dus als Alice hoort dat de bibliotheek vrouwen zoekt om te paard boeken rond te brengen naar de verschillende afgelegen huizen rondom het dorp, twijfelt ze geen seconde! Onder leiding van Magery vormt ze samen met de 3 andere bibliothecarissen een hecht team.  Een team dat niet veel later getest wordt als een deel van het dorp zich tegen hen keert. 

“You know the worst thing about a man hitting you?” Margery said finally. “Ain’t the hurt. It’s that in that instant you realize the truth of what it is to be a woman. That it doesn’t matter how smart you are, how much better at arguing, how much better than them period. It’s when you realize they can always shut you up with a fist. Just like that.” She mulled over it for a Monet, then straightened up , and flashed Alice a tight smile. “Course, you know that only happens till you learn to hit back harder.” 

Mijn mening

In dit boek vertelt Jojo Moyes een fictief verhaal rond het Pack Horse Library Project die tussen 1935 and 1943 draaide in de Verenigde Staten. Ze begint dat verhaal met een scène die de spanning opbouwt en de lezer meeneemt doorheen het boek en de levens van Margery en Alice. Beide sterke vrouwen die de liefde voor het geschreven verhaal met me delen en zich proberen los te rukken van de standaard. Vrouwen naar mijn hart! Kortom De sterrengever is een prachtig boek dat sterk begint, daarna even verslapt om je vervolgens terug volledig mee te nemen.

“You and I both know I can do just fine without you. But here’s the thing: I don’t want to.” 


Titel: De sterrengever
Originele titel: The Giver of Stars
Auteur: Jojo Moyes
Uitgever: Uitgeverij De Fontein
Verschenen: 2019
Pagina’s: 406 pagina’s
Genre: Roman
Trefwoorden: vriendschap, lezen, vrouwen, paardenbibliotheek, Kentucky, liefde, huwelijk, onschuld, feminisme
Score: ★★★★✩ 4 sterren

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *