Boekenrecensie. Wintereiland – Jenny Colgan

Enkele weken geleden stelde ik mezelf een doel. Een doel om voor het einde van het jaar tien boeken uit mijn boekenkast te lezen. Eén van die boeken was het boek Wintereiland van Jenny Colgan. 

De auteur

Jenny Colgan werd geboren op 14 september 1972 in het graafschap Ayrshire ten zuidwesten van Schotland. Ze studeerde aan de universiteit van Edingburgh en werkte gedurende zes jaar in de gezondheidzorg, als cartoonist en als stand-up comedian voor ze in 2000 debuteerde met het verhaal Hebbes!. Sindsdien schreef ze verschillende boeken onder de naam Jenny Colgan en Jane Beaton waaronder enkele erg populaire series. 

“Baby steps – one at a time. One day at a time, one breath at a time. That’s the only way anyone gets through anything, okay?” 

Het verhaal

Wintereiland is het derde deel van de serie Café Zon & Zee. In dit deel neemt Jenny haar lezers voor de laatste keer mee naar het Schotste eiland Mure. Het verhaal speelt zich af in de winter, een tijd om door te brengen met vrienden en familie voor een knisperend haardvuur. Tenzij je per ongeluk zwanger bent van je ex-baas en niet weet hoe je het moet vertellen of als je vluchteling bent uit Syrië die probeert te genieten van de eerste westerse Kerst met je twee kinderen, maar zonder je vermiste vrouw. 

“Life was short and loss was long and if anyone could find a bit of happiness – a tiny bit – they had to cling onto it like a lifebelt thrown to a drowning man,” 

Mijn mening

Alhoewel dit boek deel uit maakt van een reeks kan je het ook net zoals ik afzonderlijk lezen. Dit doet niet af van het verhaal, maar door het lezen van de eerste delen leer je de verschillende karakters in het boek nog beter kennen. 

In tegenstelling tot wat ik verwacht had is dit boek meer dan een zoetsappige feelgoodroman. Jenny Colgan kaart in het boek verschillende zware thema’s aan zoals homoseksualiteit, vluchtelingen integratie, verscheurde familiebanden en kanker. Ondanks deze zware thema leest het boek toch heerlijk weg. Nu al zin in de feestdagen! 


Titel: Wintereiland
Originele titel: An Island Christmas
Auteur: Jenny Colgan
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Verschenen: Oktober 2020
Pagina’s: 272 pagina’s
Genre: Feelgoodroman
Trefwoorden: vluchtelingen, familiebanden, homoseksualiteit, kanker, verliefdheid, Mure, eiland, Schotland
Score: ★★★✩✩ 3 sterren

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.