Boekenrecensie. Ons huis staat in brand – Greta Thunberg

Al jaren probeer ik mijn steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Meer dan vijf jaar geleden koos ik ervoor om als vegetariër door het leven te gaan en ongeveer twee jaar geleden besloot ik niet meer te vliegen. Toch vind ik dat ik nog steeds niet genoeg doe, niet genoeg om verandering te weeg te brengen. Iemand die daar beter in slaagt is de klimaatactiviste Greta Thunberg. Toen ik haar boek in mijn plaatselijke bibliotheek vond, twijfelde ik geen seconde en nam hem mee naar huis. Benieuwd naar haar ervaringen en achtergrond sloeg ik het boek open. 

“I read about all the burned-out people on a burned-out planet where weather, wind and everyday struggles intensify with every second of the day. And i think that these are all symptoms of exactly the same disease: a planetary crisis that arose because we have turned out backs on each other. We have turned our backs on nature. We have turned our backs on ourselves.” 

De auteur

Greta Thunberg werd op 3 januari 2003 geboren in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Ze is de dochter van de Zweedse operazangeres en Eurovisiesongfestival deelneemster Malena Ernman en de acteur Svante Arrhenius. Op haar vijftiende besloot ze na de Zweedse zomervakantie om tot aan de Zweedse parlementsverkiezingen elke schooldag te staken aan het Zweedse parlement. Dit om aandacht te vragen voor de dreigende klimaatsverandering. Sindsdien is ze wereldberoemd als klimaatactiviste en komt ze overal ter wereld in actie voor een beter klimaat. 

“When you’re used to privilege, equality feels like oppression.” 

Het verhaal

Op 20 augustus 2018 begon de Zweedse Greta Thunberg, vijftien jaar oud, haar actie als klimaatspijbelaar. Wat begon als actie van één jonge vrouw met een doel, groeide in korte tijd uit tot een wereldwijde beweging. In het boek ‘Ons huis staat in brand’ beschrijft Malena Erman, haar moeder, de moeilijke jaren die voorafgingen aan deze actie en wat  haar dochter drijft. 

“Because if we knew – if we really understood the consequences of what we’re doing and kept on doing it…what would that say about us?” 

Mijn mening

Alhoewel ik meer standpunten van Greta had verwacht op de klimaatcrisis en minder persoonlijke achtergrond heeft dit boek me toch omvergeblazen en een blijvende verandering teweeg gebracht. Sinds het lezen van dit boek wil ik me nog actiever inzetten voor de klimaatcrisis voor het te laat is. We hebben maar één planeet en we moeten die dringend in de watten leggen voor ze ons in de steek laat. Daarom liep ik op 10 oktober 2021 mee met de klimaatmars in Brussel. 

“Greta has a diagnosis, but it doesn’t rule out the fact that she’s right and the rest of us have got it all wrong.” 


Titel: Ons huis staat in brand
Originele titel: Scener ur hjärtat
Auteur: Greta Thunberg
Uitgever: De Bezige Bij
Verschenen: 2019
Pagina’s: 293 pagina’s
Genre: Non-fictie 
Trefwoorden: klimaatverandering, klimaatcrisis, Thunberg, Greta, schoolstaking, depressie, eetstoornis, psychologische problemen, biografie
Score: ★★★★✩ 4 sterren

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *