Genre's, Mentale gezondheid, Non-fictie, Onderwerpen, Recensies

Boekenrecensie. Druks – Francien Regelink

In 2019 begon Blossom Books met de serie ‘Hoofdzaken. Een serie waarin mentale gezondheid centraal staat. Op dit moment telt de serie 4 delen: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit, Druks en Gevalletje borderline. Daar komen binnenkort nog twee boeken bij:  ‘Een steekje los’ van Iris ter Haar uit (over angststoornissen) en ‘Ga gewoon wat leuks doen’ van Aafke Romeijn (over leven met een depressie). Onlangs schreef ik een recensie over het boek ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’, vandaag bespreek ik ‘Druks’. 

De auteur

Francien Regelink, voluit Francien Gerharda Riean Regelink werd geboren in 1986  in de Nederlandse gemeente Warnsveld (Gelderland). In 2012 begon ze de blog ‘Girls Love 2 Run’ over haar liefde voor lopen. De blog werd een echt succes. Enkele jaren later schreef ze haar eerste boek ‘Francien laat je tieten nog eens zien’ waarin ze vertelt over haar ervaring met sexting en de gevolgen ervan. Toen ze 15 was stuurde ze namelijk een foto van haar borsten naar haar crush, die vervolgens de hele school doorging. Daarop volgend schreef ze het boek ‘Help! Ik sta online’ als gids voor jongeren en hun ouders rond het thema. Rond haar 30ste liet ze zich testen op ADHD en daarover heeft ze het in haar recente boek DRUKS – mijn (on)rustige leven met ad(h)d.

Het verhaal

“Heb jij je pilletje al geslikt” is een vraag die Francien Regelink al ontelbaar keer heeft gekregen. Niet geheel onlogisch aangezien ze AD(H)D heeft en nogal druk kan zijn. Toch is AD(H)D meer dan Alle Dagen Druk zijn. AD(H)D zorgt er namelijk voor dat een aantal vanzelfsprekende handelingen zoals boodschappen doen, niet altijd evident voor haar zijn. 

Mijn mening

Voor het lezen van het boek klonk ADHD en ADD als een uitvinding van de 21ste eeuw. Een label die geplakt wordt op drukke en onhandelbare kinderen. Nu weet ik beter. Dankzij dit boek en het verhaal van Francien snap ik veel beter hoe de stoornis zich uit. Hoe alledaagse dingen als een lamp vervangen als een hele klus kunnen gezien worden. Bedankt Francien en Blossom Books om mij hierin te onderwijzen! 


Titel: Druks, mijn (on)rustig leven met ad(h)d
Auteur: Francien Regelink
Uitgever: Blossom Books
Verschenen: Augustus 2020
Pagina’s: 288 pagina’s / 5 uur 19 minuten 
Genre: Non-fictie
Trefwoorden: levensverhaal, ADHD, hoofdzaken, ADD, psychologische stoornis
Score: ★★★★✩ 4 sterren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *