Genre's, Historische Roman, Onderwerpen, Oorlogsverhalen, Recensies

Boekenrecensie. De tatoeëerder van Auschwitz – Heather Morris

Enkele maanden geleden vond ik in de bibliotheek het boek De tatoeëerder van Auschwitz. Het boek sprak me meteen aan, dus nam ik het mee naar huis om te lezen. Hieronder lees je mijn recensie. 

“If you wake up in the morning, it is a good day.” 

De auteur

Het verhaal van Heater Morris begon in een klein stadje Te Awamutu op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Haar jeugd bracht ze er samen met haar vier broers, onder het toeziend oog van haar familie door. In 1971 brak ze los van het dorpse leven en verhuisde ze naar Melbourn, Australïe. Daar ontmoete ze haar man Steve. Samen met hem woonde ze de daarop volgende jaren afwisselend in Australië en Nieuw-Zeeland. Ongeveer 20 jaar later besloot ze eindelijk haar hart te volgen en zich in te schrijven voor The Professional Scriptwriting course bij het Australian College of Journalism. Enkele jaren later, in december 2003, maakte ze kennis met Lale Skolov, het hoofdpersonage van haar debuutroman ‘De tatoeëerder van Auschwitz’. 

“I know he is not perfect, but I also know he will always put me first.” 

Het verhaal

De tatoeëerder van Auschwitz vertelt het verhaal van Lale Skolov. Een jood die in 1942 op het eerste transport van Slowakije naar Auschwitz (Polen) wordt geplaatst. Eénmaal in Auschwitz benoemen de SS-officiëren hem tot ‘Tätowierer’, tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij degene die van duizend gevangenen een nummer moet maken, waaronder Gita. Hij wordt gedwongen om Gita te brandmerken en vanaf dat moment heeft zij een plaatsje in zijn hart. 

“To save one is to save the world,” 

Mijn mening

Ondanks de grote hoeveelheid pijn en teleurstelling die Lale en Gita moeten ondergaan is het boek De tatoeëerder van Auschwitz vooral een boek vol hoop en liefde. Een boek die aantoont dat mensen zelfs in de moeilijkste omstandigheden alles doen om elkaar te helpen. Zelf als ze zichzelf daarvoor in gevaar brengen. 

Het boek is niet waargebeurd, maar is wel gebaseerd op waargebeurde feiten. Dit doet voor mij echter niet af aan het verhaal. De belangrijkste elementen uit het boek kloppen en op het einde van het boek zijn er zelfs foto’s te vinden van beide hoofdpersonages. 

Titel: De tatoeëerder van Auschwitz 
Originele titel: The tattooist of Auschwitz
Auteur: Heather Morris
Uitgever: Harper Collins
Verschenen: 2019
Pagina’s: 320 pagina’s 
Genre: Historische roman
Trefwoorden: liefde, oorlog, concentratiekampen, Auschwitz, werkkamp, Tweede Wereldoorlog
Score: ★★★★✩ 4,5 sterren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *