Genre's, Recensies, Roman

Boekenrecensie. Het smelt – Lize Spit

Tijdens het lezen van de roman Ik ben er niet wist ik het meteen. Na het uitlezen van dit boek wil ik Het Spelt lezen. Zo gezegd zo gedaan. Enkele weken nadat ik haar tweede boek uitlas begon ik aan haar debuutroman. Hieronder lees je de volledige recensie. 

“De omgeving die ik al jaren kende toonde zich plots vanuit een ander perspectief. Ik paste er niet meer in zoals ik er altijd wel in had gepast. Ik was het Duplomannetje in een Legohuis.” 

De auteur

Lize Spit werd geboren op 12 november 1988 in de Antwerpse gemeente Viersel. In 2005 verhuisde ze naar Brussel waar ze aan het RITSC een master in Scenarioschrijven volgde. Enkele jaren later, in 2016 verscheen haar debuutroman ‘Spelt’ die een regelrecht succes werd. Meer dan 200 000 exemplaren werden verkocht, haar werk werd vertaald in 12 landen, het boek sleepte verschillende prijzen in de wacht en de verfilming zal volgend jaar in de bioscoopzalen te zien zijn. In 2020 verscheen haar tweede roman,’ Ik ben er niet’.

“Mensen die naar eender waar willen, willen niet per se ergens heen, ze willen gewoon niet blijven.” 

Het verhaal

In Eva’s geboortejaar worden in het Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie brengen hun hele jeugd samen door en zijn als zes handen op één buik tot de puberteit aanbreekt. Terwijl het verschil tussen de twee jongens en Eva steeds groter wordt, moet Eva een hartverscheurende keuze maken. Verraadt ze haar enige vrienden of doet ze mee aan hun wrede plannen. 

Dertien jaar later keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in haar kofferbak. Ze kan maar aan één iets denken, wraak. 

“Om noemenswaardig te worden moet je in dit dorp iets noemenswaardig over een ander vertellen”.” 

Mijn mening

Spannend, gruwelijk, onvoorspelbaar en prachtig zo kun je de debuutroman van Lize Spit het best opschrijven. Het boek laat je niet los, terwijl je als lezer gaandeweg ontdekt wat er tijdens die ene zomer gebeurd is. Wat heeft de boezemvrienden definitief uit elkaar gedreven? 

Titel: Het smelt 
Auteur: Lize Spit
Uitgever: Das Mag Uitgeverij
Verschenen: 2016
Pagina’s: 478 pagina’s 
Genre: Roman
Trefwoorden: wraak, verlies van onschuld, zelfmoord, verkrachting, jeugd, puberteit, trauma, psychologische problemen
Score: ★★★★✩ 4,0 sterren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *