Onlangs werd op het YouTube kanaal Adorable Books een video van Yara gepubliceerd genaamd ‘Mijn nieuwe favoriete boek van 2021’. In deze video besprak ze het boek Middernachtbibliotheek van Matt Haig. Tijdens het bekijken van de video was ik meteen getriggerd door het boek. Toen ik het boek niet veel later zag liggen bij mijn plaatselijke bibliotheek twijfelde ik geen seconde.

De auteur

Matt Haig werd geboren op 3 juli 1975 in de Engelse stad Sheffield. Na het behalen van zijn middelbare schooldiploma studeerde hij Engels en Geschiedenis aan de Universiteit van Hull. In 2004 debuteerde hij met zijn eerste fictieboek ‘The Last Family in England’, waarvan de filmrechten gekocht werden door de productiemaatschappij van Brad Pitt. In de jaren daarop schreef hij verschillende bestsellers voor volwassenen en kinderen zoals How to stop time (Het eeuwige leven), The Radleys (Een ongewone familie) en A boy called Christmas (Een jongen met de naam Kerstmis). 

‘‘Tussen leven en dood bevindt zich een bibliotheek,’ zei ze. ‘Een bibliotheek met eindeloze planken. Elk boek biedt de kans om een leven uit te proberen dat je geleefd zou kunnen hebben. Om te zien hoe het zou zijn gelopen als je andere keuzes had gemaakt… Zou je het anders hebben gedaan als je alles waarvan je spijt hebt ongedaan kunt maken?’’ 

Het verhaal

Aan het begin van dit boek stort het leven van Nora volledig in. Haar broer wil haar niet meer spreken, na jarenlang trouwe dienst wordt ze ontslagen en haar enige metgezel, haar kat wordt omvergereden. Ze vind het leven niet langer meer de moeite waard en beslist om zelfmoord te plegen, maar dan komt ze terecht in de Middernachtbibliotheek. De Middernachtbibliotheek is een plek tussen leven en dood, waar elk boek in de bibliotheek Nora meeneemt naar een ander leven waarin ze andere keuzes heeft gemaakt. Naar een leven waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wel bij haar ex is gebleven, meegegaan is met haar beste vriendin naar Australië of speelt in een band. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden, terwijl ze een antwoord zoekt op de vraag; wat maakt het leven de moeite waard. 

‘’Onderschat nooit het grote belang van kleine dingen,’ zei mevrouw Elm. ‘Knoop dat in je oren.’’ 

Mijn mening

Middernachtbibliotheek is een prachtig boek die ondanks het beladen thema toch luchtig aanvoelt, althans voor mij. Als je op dit moment depressieve gedachten hebt of zelfmoordneigingen is dit boek waarschijnlijk niets voor jou. Mocht je goed in je vel zitten, wil ik dit boek zeker aanraden. Het personage Nora zit goed in elkaar en voelt vertrouwd, het verhaal is goed geschreven en het leest enorm vlot. 

‘’Nora, soms is leven de enige manier om iets te leren.’’ 

Titel:  Middernachtbibliotheek
Originele titel: The Midnight Library
Auteur: Matt Haig 
Uitgever: Lebowski Publishers
Verschenen: 2021
Pagina’s: 318 pagina’s
Genre: Young Adult 
Trefwoorden: Lotsbestemming, keuzes, zelfmoord, alternatieve levens, depressie
Score: ★★★★✩ 4,5 sterren

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *