Genre's, Mentale gezondheid, Onderwerpen, Recensies, Roman

Boekenrecensie. Ik ben er niet – Lize Spit

Elke maand zit ik samen met een aantal leden van de Natuurdromers community (een forum waar jonge natuurliefhebbers met elkaar in contact komen) om een boek te bespreken. In de maand juni lazen en bespraken we het boek Ik ben er niet van Lize Spit. 

De auteur

Lize Spit werd geboren op 12 november 1988 in de Antwerpse gemeente Viersel. In 2005 verhuisde ze naar Brussel waar ze aan het RITSC een master in Scenarioschrijven volgde. Enkele jaren later, in 2016 verscheen haar debuutroman ‘Spelt’ die een regelrecht succes werd. Meer dan 200 000 exemplaren werden verkocht, haar werk werd vertaald in 12 landen, het boek sleepte verschillende prijzen in de wacht en de verfilming zal volgend jaar in de cinemazalen te zien zijn. In 2020 verscheen haar tweede roman, Ik ben er niet.

Het verhaal

In het boek ‘Ik ben er niet’ krijg je inkijk in het leven van de Brusselse Leo. Leo is tien jaar samen met haar vriend Simon als hij in het midden van de nacht enthousiast thuis komt en een totaal ander persoon lijkt geworden te zijn. Leo’s leven valt langzaam uit elkaar  tot op het punt dat het gevaarlijk wordt voor zichzelf en haar omgeving. 

Mijn mening

Lize Spit heeft een vlotte en aangename schrijfstijl. Het boek is meeslepend en spannend waardoor je het 570 pagina’s dikke boek snel uit hebt. Desondanks voelt het boek af en toe langdradig aan, bepaalde stukken konden zeker weggelaten worden zonder dat het afbreuk deed aan het verhaal. Zou ik het boek aanraden? Zeker! Het boek leerde me hoe het leven is als iemand in je omgeving een psychose heeft. Daarnaast begrijp ik de ziekte al een stuk beter dan voordien. Tijd om haar debuutroman ‘Het smelt’ bij de plaatselijke bibliotheek uit te lenen. 

Titel: Ik ben er niet
Auteur: Lize Spit
Uitgever:  Das Mag Uitgevers
Verschenen: december 2020
Pagina’s: 570 pagina’s
Genre: Roman
Trefwoorden: Jeugdtrauma, relatie, psychosen, bipolaire stoornissen, psychologische stoornissen
Score: ★★★★✩ 4,0 sterren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *