Genre's, Recensies, Young Adult

Boekenrecensie. Het zusje van – Carlie van Tongeren

Begin 2020 kondigden Blossom Books een nieuwe reeks boeken aan, de Blossom Books Shorties. Deze reeks wordt speciaal geschreven voor jongeren die moeite hebben met lezen en zich door dikke boeken laten ontmoedigen. Het eerste boek in de reeks, Het zusje van van Carlie van Tongeren verscheen in augustus 2020 en werd meteen geselecteerd voor de jonge jury 2021 tiplijst (de Nederlandse variant van De Leesjury, voorheen Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen). 

De auteur

Carlie van Tongeren is op 10 september 1983 in de Nederlandse gemeente Deventer geboren. Vanaf het moment dat ze kon schrijven vond je haar achter de typmachine van haar moeder waar ze leukste verhalen schreef. In het begin waren dat voornamelijk scenario’s, daarna doktersromans en feelgoodromans voor volwassenen. Die passie voor schrijven zorgde ervoor dat ze na de middelbare school koos voor een bachelor in Journalistiek die vervolgd werd door een master in de Communicatie. Na afstuderen begon ze met het schrijven van verschillende dokterromans terwijl ze aan de slag ging in de journalistiek. Enkele jaren later, in juni 2018 verscheen  haar YA-debuut Heerestraat & Rozenlaan voor Blossom Books. Dit boek werd vervolgd door de YA-roman Het meisjesmanifest en de shortie Het zusje van. In oktober 2021 zal haar nieuwste YA verschijnen ‘Het is hier helemaal (niet) perfect!’.

Het verhaal

Liv is het zusje van Alex. Ze is een gewoon meisje op een gewone school met een gewoon gelukkig leven tot haar broer Alex in het ziekenhuis beland na een auto-ongeluk. Een auto-ongeluk waarbij hij Zoë, een meisje van haar school aanrijdt.  Hoe voelt het om het zusje van iemand te zijn die een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt? Mag Liv treuren om haar broer, terwijl de rest van de school treurt om Zoë? 

Mijn mening

Het zusje van is een kort, maar zeer krachtig verhaal over ‘Guilty bij association’, schuld door relatie. Liv is niet schuldig aan het ongeluk, maar wordt wel zo behandeld. Hoe dat voelt, merk je meteen. De sterke emoties die Liv (en haar broer) ervaren na het ongeluk komen bij je als lezer echt binnen. Je voelt je betrokken en je denkt na over hoe jij zou reageren in deze situatie. 

Titel: Het zusje van
Auteur: Carlie van Tongeren
Uitgever: Blossom Books 
Verschenen: 2020
Pagina’s: 192 pagina’s 
Genre: Young Adult 
Trefwoorden: Familie, vriendschap, verdriet, schuldgevoel, middelbare school, dood, auto-ongeluk 
Score: ★★★✩✩ 3,8 sterren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *