Genre's, Recensies, Roman

Boekenrecensie. Gesprekken met vrienden – Sally Rooney

Elke maand zit ik samen met een aantal leden van de Natuurdromers community (een forum waar jonge natuurliefhebbers met elkaar in contact komen) om een boek te bespreken. In de maand mei lazen we en bespraken we het boek ‘Gesprekken met vrienden’ van Sally Rooney.

De auteur

Sally Ronney werd geboren op 20 februari 1991 in de Ierse stad Castlebar. Ze studeerde Engels aan Trinity College te Dublin en vervolgde dit met een master in de politicologie die ze al snel inruilde voor een master in de Amerikaanse Literatuur. Tijdens haar master schreef ze haar debuutroman ‘Gesprekken met vrienden’. In 2018 werd haar tweede roman ‘Normale mensen’ gepubliceerd die in november 2018 ‘Irish Novel of the Year’ won tijdens de Irish Book Awards. 

“I think I only appear smart by staying quiet as often as possible.” 

Het verhaal

Het leven van Francis en haar ex-vriendin Bobbi loopt op wieltjes tot ze vriendschap sluiten met een getrouwd koppel. Al snel ontstaat er een vierhoeksverhouding tussen hen en het koppel. Francis valt op de man van het koppel, Bobbi op de vrouw.

“You underestimate your own power so you don’t have to blame yourself for treating other people badly.” 

Mijn mening

Zoals de titel het insinueert bestaat het boek voornamelijk uit gesprekken die Francis voert met haar vrienden. Dit leest vlot weg, maar zorgt ervoor dat je als lezer af en toe diepgang mist. Ik was er erg benieuwd hoe Francis, en bij uitbreiding de andere personages, zich voelden in bepaalde gesprekken. Waarom ze zeiden wat ze zeiden en vooral waarom ze zwegen als ze zwegen. 

“Everyone’s always going through something, aren’t they? That’s life, basically. It’s just more and more things to go through.” 

Titel: Gesprekken met vrienden
Originele titel: Conversations with friends
Auteur: Sally Rooney
Uitgever: Anthos Uitgeverij
Verschenen: Februari 2019
Pagina’s: 304 pagina’s
Genre: Roman
Trefwoorden: relaties, liefde, Dublin, schrijverschap, vreemdgaan, vrienden, adolescentie
Score: ★★✩✩ 2,7 sterren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *