Genre's, Historische Roman, Onderwerpen, Oorlogsverhalen, Recensies, Waargebeurd

Boekenrecensie. De fotograaf van Auschwitz – Luca Crippa en Maurizio Onnis

Via Standaard Boekhandel had ik een tijdje geleden de kans om een boekenpakket over Auschwitz in promotie aan te kopen. Aangezien ik dol ben op verhalen die zich afspelen rond de Eerste of Tweede Wereldoorlog, ging ik meteen op deze kans in. In het verleden recenseerde ik al de boeken ‘De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde’ en ‘De bibliothecaresse van Auschwitz’. Vandaag wil ik het hebben over het laatste boek uit het pakket genaamd ‘De fotograaf van Auschwitz’, dit boek werd geschreven door Luca Crippa en Maurizio Onnis.

De auteur

Luca Crippa en Maurizio Onnis schreven samen het boek ‘De fotograaf van Auschwitz’. Luca Crippa is een theoloog en filosoof die jaren lang werkte als onderzoeksjournalist en schrijver van geschiedenisboeken, documentaires en historische romans. Terwijl Maurizo Onnis als antropoloog afgestudeerd is en het hield op historische romans en screenplays voor diverse films en televisieshows. 

Het verhaal

‘De fotograaf van Auschwitz’ vertelt het waargebeurde verhaal van Wilhelm Brasse, een Poolse man die tijdens de tweede wereldoorlog verbleef in Auschwitz en gedwongen werd om het kampleven op  beeld vast te leggen. Dagelijks werd hij geconfronteerd met wanhoop, moed, vriendelijkheid en barbaarsheid. 

Mijn mening

In dit boek bewijst Wilhelm Brasse de kracht van de mens. Zelf in een dodenkamp vond hij en gaf hij moed, hoop, liefde en vriendschap. Zo inspirerend. Toch greep dit boek me minder beet dan de boeken ‘De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde’ en ‘De bibliothecaresse van Auschwitz’. Ik had minder voeling met het hoofdpersonage, wellicht omdat het verhaal beschrijvender wordt verteld. Gelukkig maken de foto’s, die Brasse heeft gemaakt, in het midden van het boek dit meer dan goed. Dankzij het verhaal die errond verteld wordt maken ze veel meer indruk en voelt het bijna alsof je de geportretteerden kent en in hun ziel kunt kijken.

Titel: De fotograaf van Auschwitz
Originele titel: Il fotografo di Auschwitz
Auteur: Luca Crippa en Maurizio Onnis
Uitgever: Meulenhoff Boekerij bv
Verschenen: 2014
Pagina’s: 267 pagina’s 
Genre: Historische Roman
Trefwoorden: Auschwitz, concentratiekampen, waargebeurd, Jodenvervolging, Tweede wereldoorlog, Fotograaf
Score: ★★★✩✩ 3,7 sterren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *