Boekenrecensie. Moffenmeisje – Pam Jenoff

Tijdens mijn 30 dagen leeschallenge ging ik op zoek naar de pareltjes in mijn eigen boekkast. Al snel stootte ik op het boek Moffenmeisje van Pam Jenoff die ik ooit op een tweedehands boekenmarkt kocht. Benieuwd naar het verhaal? Lees dan zeker verder.

De auteur

Pam Jenoff is opgegroeid in de Amerikaanse staat New Jersey. Na het behalen van haar middelbare school diploma studeerde ze aan de George Washington University en de Cambridge University. Na het behalen van een master in de geschiedenis begon ze te werken als assistent van een secretaris in het leger. In 1996 werd ze toegewezen aan het Amerikaanse consultaat in Krakau, waar ze haar expertise in Pools-Joodse relaties ontwikkelde die haar zou helpen bij het schrijven van haar debuutverhaal ‘Moffenmeisje’ of ‘Het meisje van de kommandant’. 

“I’m so sorry. I love you. I never could have hurt you.” 

Het verhaal

Als de nazitroepen Krakau bezetten, wordt het leven van de negentienjarige joodse Emma Bau volledig op de kop gezet. Haar kersverse echtgenoot Jakob moet onderduiken en samen met haar ouders wordt ze opgesloten in een overbevolkt getto aan de rand van de stad.  Gelukkig weet Emma dankzij het verzet al snel te ontsnappen uit het getto. Ze gaat bij de tante van Jakob wonen en krijgt een nieuwe identiteit. Toch is het leven buiten het getto niet minder gevaarlijk dan erin, zeker niet als ze de aandacht trekt van de hooggeplaatste naziofficier Kommandant Richwalder. 

“It’s as though for just a few minutes her flawless exterior cracked open a bit, and I could see the love and hurt inside.” 

Mijn mening

Alhoewel ik al diverse boeken het gelezen over Wereldoorlog II en de jodenvervolging wist dit boek een nieuw uniek standpunt te brengen. Nog nooit las ik een boek over een joodsmeisje die zo dicht bij de vijand zat. Een vijand waar ze gevoelens voor begint te ontwikkelen. Toch is er één minpuntje aan het boek. Het boek bevat een open einde die nog heel veel in twijfel laat. Hopelijk worden die twijfels in het vervolg ‘De diplomatenvrouw’ weggenomen.

Het Moffenmeisje in mijn podcast Fyggeleest.

Titel: Moffenmeisje / Het meisje van de kommandant
Originele titel: The Kommandant’s Girl
Auteur: Pam Jenoff
Uitgever: Mira Books
Verschenen: 2008
Pagina’s: 318 pagina’s
Genre: Roman 
Trefwoorden: Jodenvervolging, Polen, Wereldoorlog II, verzet, liefde
Score: ★★★★✩ 4 sterren

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *