Genre's, Recensies, Roman

Boekenrecensie. De goede zoon – Rob van Essen

Elke maand zit ik samen met een aantal leden van de Natuurdromers community (een forum waar jonge natuurliefhebbers met elkaar in contact komen) om een boek te bespreken. In de maand april lazen en bespraken we het boek De goede zoon van Rob van Essen. 

De auteur

Rob van Essen werd geboren op 25 juni 1963 in de Nederlandse stad Amstelveen, ten noorden van Amsterdam. Zijn debuutroman ‘Reddend zwemmen’ kwam uit in 1996. Zijn blog waar hij sinds 2012 regelmatig op posts werd vernoemd naar dit boek. In 2009 werd zijn boek ‘Visser’ genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, en tien jaar later, in 2019 won hij deze prijs met zijn roman De goede zoon. 

Het verhaal

Dit boek vertelt het verhaal van een 60-jarige schrijver die kort na de dood van zijn moeder meegenomen wordt door een oud-collega op een geheimzinnige missie. Slechts één kent het doel van de reis. De ander, de naamloze schrijver die het verhaal vertelt, kijkt om zich heen en denk na over zijn leven. 

Mijn mening

De goede zoon is een prachtig boek die heel wat aandacht vraagt van de lezer. Niet alleen omdat het verhaal zich afspeelt in de toekomst, maar ook door het perfectief van een oude man die (in het begin van het boek) vastgeroest zit in de tijd van toen. Zijn gedachten springen vootrdurend van het heden naar het verleden en terug. 

Aan enkele scènes in het boek stoorde ik me enorm waaronder de scènes waarin enkele perverse mannen studentes door het raam begluren. Andere kon ik, ondanks hun absurditeit, waarderen zoals de seksscène met de auto.

Titel: De goede zoon
Auteur: Rob van Essen
Uitgever: Atlas Contact
Verschenen: mei 2020
Pagina’s: 384 pagina’s
Genre: Roman
Trefwoorden: Moeder-zoon relatie, Autobiografisch, utopische/dytopische literatuur, Amsterdam, Moeder
Score: ★★★✩✩ 3,5 sterren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *