Een tijdje geleden liet ik mijn Instagram volgers kiezen tussen vier verschillende boeken. Het boek dat gekozen werd zou ik meteen lezen. Er werd resoluut gekozen voor het boek ‘Voor Jou’ van Jojo Moyes. Werd de juiste keuze gemaakt? Dat lees je hieronder. 

De auteur

Pauline Sara Jo Moyes, alias Jojo Moyes, is geboren op 4 augustus 1969 in Maidstone, Kent. Voor ze aan haar universitaire opleiding aan de ‘University of Londen’ begon, had ze al verschillende banen gehad als typiste en schrijfster. In 2002 werd Jojo fulltime schrijfster na de publicatie van haar eerste boek ‘Paradijs op Aarde ‘. Tien jaar en verschillende boeken later werd ze internationaal bekend met het boek ‘Me Before you’, die genomineerd werd voor ‘Boek van het jaar’ tijdens de UK Galaxy Book Awards. 

“Maar ik wil dat hij leeft zoals hij wil leven. Als hij dat niet doet, dan maakt het niet uit hoeveel jij en ik van hem houden – want door hem te dwingen door te gaan, zijn wij net zo goed een stel klootzakken door hem van zijn keuzes te beroven.”

Het verhaal

In ‘Voor jou’ volgen we Louise en Will. Louise is een dertiger met een leuke job in het café om de hoek. Ze heeft een saaie, maar stabiele relatie met haar vriend Patrick en woont nog steeds thuis. Iets helemaal anders dan het leven van Will. Zijn leven was tot voor zijn ongeluk perfect. Hij had een goed betaalde baan, ging op avontuurlijke vakanties en had een vriendin waar alle mannen jaloers op waren. Na zijn ongeluk heeft hij hulp nodig, die krijgt hij van Louise. De tegenpolen botsen meteen, maar als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, zet ze alles op alles om hem van gedachten te doen veranderen. 

“You only get one life. It’s actually your duty to live it as fully as possible.” 

Mijn mening

‘Voor jou’ is niet de zoveelste roman over liefde of het gebrek daaraan. Alhoewel deze thema’s zeker aanbod komen, gaat het verhaal dieper dan dat. Leven of dood, doorgaan of opgeven, daar gaat het om. Wanneer heeft iemand met chronische pijn het recht om te besluiten dat het leven voor hem/ haar niets meer in petto heeft? Als de pijn het geluk overheerst?

“I will never, ever regret the things I’ve done. Because most days, all you have are places in your memory that you can go to.” 

Jojo wisselt in dit verhaal het perspectief van Louise af met dat van andere personages zoals Will, zijn moeder of haar zus. Zo krijg je zicht op de gedachten van alle partijen. Dit verruimt je blik in deze moeilijke etische kwestie en doet je dieper nadenken over je standpunt.

Titel: Voor jou
Originele titel: Me before you
Auteur: Jojo Moyes
Uitgever: De Fontein
Verschenen: 2012
Pagina’s: 405 pagina’s 
Genre: Feelgood Roman 
Trefwoorden: Romantiek, verfilmde boeken, dwarslaesie, lichamelijke beperking, zelfmoord, euthanasie
Score: ★★★★✩ 4 sterren

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *