Boekenrecensie. De olijfboom – Lucinda Riley

Na het lezen van ‘Het meisje op de rots’ had ik zin in een nieuw boek van Lucinda Riley. Gelukkig stelde de bibliotheek me niet teleur en hadden ze ‘De Olijfboom’ ter beschikking. 

De auteur

Lucinda Riley is geboren in Ierland, maar als zesjarige is ze verhuisd naar Engeland. Daar schreef ze, las ze, ging ze naar de balletles en kroonde ze zichzelf tot prinses. Haar vader reisde veel naar het buitenland voor zijn werk en was niet veel thuis. Onverwachts stierf hij tien jaar geleden net zoals Pa Salts uit de reeks ‘De Zeven Zussen’. Op haar 23ste schreef Lucinda haar eerste boek ‘Lovers en players’ en werd ze zwanger van haar eerste kind. In de jaren daarna volgden nog verschillende boeken tot ze in 2012 begon aan de immens populaire reeks ‘De zeven zussen’.

Het verhaal

‘De olijfboom’ vertelt het levensverhaal van Alex. Alex is een autische tienerjongen die geen flauw idee heeft wie zijn vader is. Samen met zijn moeder, stiefvader, halfzussen, halfbroer en enkele familievrienden spendeert hij de zomervakantie in Cyprus. Net zoals Helena, zijn moeder, vierentwintig jaar geleden heeft gedaan. Van zodra Helena op Cyprus aankomt wordt ze herinnerd aan die zomer en alle geheimen die ze toen achterliet op het eiland. Hoe lang zal ze haar verleden nog verborgen kunnen houden voor Alex en haar gezin. 

Mijn mening

Net zoals in haar andere boeken mengt Lucinda Riley hier verschillende verhalen tot één boek. ‘De Olijfboom’ vertelt niet enkel het verhaal van Alex, maar ook van Helena. Om deze vertelperspectieven vlot in elkaar over te laten vloeien maakt Lucinda gebruik van dagboekfragmenten die Alex (voornamelijk) in het jaar 2006 heeft neergepend.

“That there are all kinds of love, and it arrives in different shapes and forms. It can be earned, but not paid for. It can be given, but never bought. And once it’s truly there, it holds fast. This love thing.” 


Er was één personage in dit boek waar ik niet zoveel voeling mee had, zeker in het begin niet. Waardoor de pagina’s net dat tikkeltje langer leken te zijn als het verhaal werd verteld vanuit het perspectief van Alex. Misschien omdat Alex zeer jong is, of omdat ik liever lees vanuit een vrouwelijk perspectief.  Want toen Helena aan de beurt was las het boek een stuk vlotter. 

Titel: De olijfboom
Originele titel: The Olive Tree
Auteur:  Lucinda Riley 
Uitgever: Xander Uitgevers
Verschenen: 2019
Pagina’s: 427 pagina’s 
Genre: Feelgoodroman 
Trefwoorden: Liefde, Familie, Cyprus,  Geheimen, Jeugdliefde, Nieuw samengesteld gezin
Score: ★★★✩✩ 3,5 sterren

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.