Boekenrecensie. De ballade van Slangen en zangvogels – Suzanne Collins

Tien jaar na het laatste boek in de ‘Hongerspelentriologie’ komt Suzanne Collins met een nieuw verhaal. Geen vervolg, maar een prequel. Dit deed echter niets af aan mijn enthousiasme. Vanaf het moment dat dit boek in de rekken lag kon ik geen seconde wachten om het te lezen.

“Nothing you can take from me was ever worth keeping.” 

De auteur

Suzanne Collins werd geboren op 10 augustus 1962 in Hartford,  de hoofdstad van de Amerikaanse staat Conneticut. Aanvankelijk wou Suzanne actrice worden, maar belandde uiteindelijk achter de schermen als scenarioschrijfster van kindertelevisieprogramma’s na het behalen van haar master in Dramatic Writing aan de Universiteit van New York. Na verschillende jaren schrijven voor diverse Nickelodeon programma’s , schreef ze in 2008 de wereldberoemde en verfilmde boekenreeks ‘de Hongerspelentriologie’. 

“Well, as they said, it’s not over until the mockingjay sings.” 

Het verhaal

Dit boek vertelt het verhaal van President Cornelius Snow, op dit moment nog een achtienjarige leerling. Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de 10e jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. Cornelius,  afstammeling van een ooit machtige familie, wordt voorbereid als mentor op de spelen. Hij krijgt de vernederende opdracht om mentor te worden van de vrouwelijke tribuut uit District 12, het laagste van het laagste vindt hij. Maar vanaf het moment dat de naam van Lucy Gray afgeroepen wordt, zijn ze verbonden door het lot. Elke keuze die hij maakt kan leiden tot de dood van zijn tribuut. 

“That is the thing with giving your heart. You never wait for someone to ask. You hold it out and hope they want it” 

Mijn mening

Toen ik het boek voor het eerst in de winkel zag liggen was ik super enthousiast.  Toch begon ik naarmate van het verstrijken van de tijd aan dit boek te twijfelen. Zal het even goed zijn als de originele boeken? Zal het verhaal me weten te raken? Zal ik voeling hebben met het personage Cornelius, die in de Hongerspelen triologie niet altijd even mooi afgeschilderd wordt? Na het lezen van dit boek verdwenen al deze twijfels. Ik eindigde het boek even enthousiast als ik eraan begon. Ik ontdekte de zachte kant van Cornelius en werd volledig meegenomen in het verhaal. Net zoals vroeger. Ik kan niet wachten op de verfilming van dit boek. Deze komt toch? 

“Snow lands on top.” 

Titel:  De ballade van slangen en zangvogels
Originele titel: The ballad of songbirds and snake
Auteur: Suzanne Collins
Uitgever: Van Goor
Verschenen: 2020
Pagina’s: 588 pagina’s
Genre: Young Adult
Trefwoorden: Sciencefiction, Roman, Young Adult, Fantasie, Utopische/dytopische literatuur
Score: ★★★★✩ 4,6 sterren

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.