Boekenrecensie. De jongen die zijn vader zocht – John Boyne

Op mijn Goodreads account staat een lijstje van ongeveer 200 boeken die ik graag nog eens wil lezen. Telkens als ik mijn plaatselijke bibliotheek bezoek, ga ik het lijstje af. Eén van de boeken op deze lijst was De Jongen die zijn vader zocht van John Boyne. Vandaag kan ik hem afvinken want hieronder lees je een boekenrecensie van dit boek.

De jongen die zijn vader zocht

De auteur

John Boyne is geboren op 30 april 1971 in Dublin. Hij is een Ierse schrijver en journalist die zijn carrière begon als verkoper in boekhandelketel Waterstone’s terwijl hij ’s avonds aan zijn boeken werkte. John heeft al verschillende boeken geschreven voor volwassenen en kinderen waarvan zijn bekendste boek ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ is. Een boek waarvan meer dan 6 miljoen exemplaren zijn verkocht en in 2008 verfilmd werd. 

Het verhaal

Dit boek begint op 28 juli 1914, de dag dat de eerste Wereldoorlog uitbreekt en Alfie Sumerfield zijn vijfde verjaardag viert. Op deze dag belooft zijn vader dat hij niet mee zal vechten, amper een dag later verbreekt hij deze belofte al. Hij gaat op een zeer speciale missie, waardoor Alfie de hele oorlog lang geen idee heeft waar zijn vader zou kunnen zijn. Is hij gesneuveld of ligt hij nog ergens in de loopgraven te vechten? Alfie heeft geen idee.

“It was the fact that I didn’t want to kill anyone. I wasn’t put on this earth to murder my fellow man. I’d grown up with violence – can’t you see that? I can’t bear it.” 

De jongen die zijn vader zocht

Mijn mening

Ik ben echt dol op boeken die zich rond de Eerste of Tweede Wereldoorlog afspelen. Waarom? Geen idee. Ze intregeren me gewoon. Dit boek was daar niet anders in. In tegendeel, John Boyne belicht in dit boek een kant van de oorlog die ik nog nooit gezien of gehoord had. Een kant die bij de oorlog hoort, maar toch vaak vergeten wordt in andere verhalen. Hij doet dat op een simpele manier. Een manier die voor jongere kinderen begrijpbaar is. 

Titel: De jongen die zijn vader zocht
Originele titel: Stay where you are and then leave
Auteur: John Boyne
Uitgever: Meulenhoff Boekerij
Verschenen: 2014 (in het Nederlands)
Pagina’s: 239 pagina’s
Genre: Jeugdboek
Trefwoorden: Eerste Wereldoorlog, Jeugdboek, Shellshock, Oorlogtrauma
Score: ★★★✩✩ 3,75 sterren

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *