Body Image, Genre's, Non-fictie, Onderwerpen, Recensies, Waargebeurd

Boekenrecensie. Emma wil leven – Josha Zwaan

Ik ben een plussize vrouw, pas niet in het standaard maatje 38. Niet in 40, 42 of 46. Zelf niet in 48. Toch voel ik me minder dik dan Emma. In tegenstelling tot Emma die op twaalfjarige leeftijd gediagnosticeerd is met de ziekte Anorexia voel ik me goed in mijn vel. Ik heb mijn lichaam doorheen de jaren leren accepteren.

“Bang bang bang dat het fout zal gaan.”

De auteur

Josha Zwaan werd op 19 december 1963 geboren in Nieuw-Zeeland, maar groeide op in Nederland. Ze studeerde Andragologie (de mannelijke variant van Gynaecologie) en Sociale Pedagogiek aan de Universiteit in Amsterdam. Daarna werkte ze jarenlang als hulpverlenener tot ze op haar 40ste verjaardag besloot om deftig te investeren in haar carrière als schrijfster. Ondertussen heeft ze al geschreven voor verschillende grote kranten in Nederland en heeft ze 6 verschillende romans op haar naam staan.

“Hen overkomt het, ik maak mezelf ziek.”

Het verhaal

Emma is 12 jaar als ze gediagnosticeerd wordt met anorexia. Daarna strijdt ze jarenlang tegen deze verschrikkelijke eetstoornis. Het wordt een gevecht met verschillende ups en downs. Een gevecht dat het hele gezin samen met haar strijdt. Een gevecht met bezoeken aan verschillende ziekenhuizen. Waaronder een kliniek in Portugal, waar Emma op achtienjarige leeftijd uiteindelijk overlijdt.

“Ik ben bang voor die calorieën. Ik wil vluchten. Maar juist nu moet ik het een kans geven, ik moet het proberen.”

Mijn mening

Josha vertelt Emma’s verhaal aan de hand van verschillende dagboekfragmenten, gesprekken met haar familie en filmfragmenten. Dit zorgt ervoor dat het verhaal nog persoonlijker wordt. Ondanks de zeer persoonlijke toets had ik het boek bijna weggelegd. Het boek lijkt namelijk geschreven voor jongeren en dat kon ik niet helemaal appreciëren. Het voelde soms net iets te kinderlijk, maar misschien val ik gewoon buiten de doelgroep van dit boek.

“Ik wil leven, ik wil het afvallen loslaten, ik moet het loslaten. Maar iedereen moet mij tot het uiterste laten gaan voor ik los kan laten.”

Iedereen voelt zich af en toe niet goed in zijn vel. Maar bij eetstoornissen zoals Anorexia en Bolemie hangt je zelfwaardegevoel samen met het al dan niet beheersen van eetgedrag. De ‘fouten’ aan je lichaam is het enige wat je nog kan zien. Gelukkig zijn er in België en Nederland verschillende klinieken die eetstoornissen behandelen. Meer info vind je op https://www.geestelijkgezondvlaanderen.be/eetstoornissen

Titel: Emma wil leven
Auteur: Josha Zwaan
Uitgever: Uitgeverij Ten Have
Verschenen: December 2018
Pagina’s: 256 pagina’s
Genre: Non-fictie
Trefwoorden: Anorexia, Eetstoornis, Waargebeurd, Young Adult, Body Image

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *