Boekenrecensie. Anne, kroniek van een zoektocht – Hans Faber

Anne Faber, die naam doet je waarschijnlijk een belletje rinkelen. Bij mij was het echter een belletje ergens in de verte. Ik heb om een mysterieuze reden een groot deel van de krantenartikelen rond de zoektocht en haar rechtszaak gemist. Waar dat aan ligt weet ik niet. Ben ik niet voldoende bezig met de actualiteit? Is mijn NieuwsQuotiënt te klein? Of ligt het gewoon aan het feit dat ik in België woon en niet in Nederland?

De auteur

Dit stukje komt altijd aan bod in mijn bookreviews. Meestal is dit het gemakkelijkste stuk. Dit keer weet ik echter niet waar te beginnen. Ik kan hier opnoemen dat de schrijver van dit boek als journalist heeft gewerkt voor twee grote Nederlandse kranten, ‘de Volkskrant’ en ‘het Financieel Dagblad’. Echter vraag ik me af of dit er toe doet. Het enige wat er toe doet is dat hij de nonkel was van Anne. Waardoor hij heel erg dicht stond bij de zaak en dit boek volledig vanuit zijn hart kon schrijven.

Het verhaal

Zoals de titel van het boek je al kan vertellen gaat dit boek over Anne. Anne was een 25-jarige studente uit Utrecht die op 29 september 2017 vermist is geraakt tijdens een fietstocht. In dit boek kan je niet alleen het verhaal van haar laatste dagen lezen. Je leest ook alles over de zoektocht, het onderzoek en de nasleep ervan.

Mijn mening

Tijdens het lezen van dit boek heb ik regelmatig mijn tranen moeten inhouden. Het is zo’n triest verhaal. Ik kan de woede en wanhoop van de vrienden en familie van Anne bijna voelen. Daarnaast is het ook enorm herkenbaar. Wat Anne overkwam kan iedereen overkomen. Ik kan tijdens mijn volgende reis iemand tegenkomen met minder aangename bedoelingen. Of op mijn fietstocht van werk naar huis. Dat boezemd me angst in. Toch probeer ik die angst af en toe te vergeten. Je kan namelijk niet de hele tijd in angst leven. Als je in angst leeft mis je alle goede momenten die het leven brengt.

Na het lezen van dit boek weet ik heel wat over Anne Faber. Over wie ze was, over haar rechtszaak. Toch weet ik nog steeds niet voldoende. Daarom heb ik na het lezen van dit boek verschillende krantenartikelen, nieuwsitems en zelf Wikipedia pagina’s gelezen. Ik moest en ik zou weten wat er na het schrijven van dit boek nog allemaal rond Anne is verschenen. Zo kwam ik te weten dat er ook een boek werd geschreven over de dader, Michael P. . Het boek, ‘Hoe kon dit gebeuren?’, beantwoordt verschillende vragen. Wie is Michael P.? Wat ging er mis in de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder, en wat zegt dat over dit soort klinieken? En de belangrijkste vraag: hoe kon dit gebeuren?

Titel: Anne, kroniek van een zoektocht
Auteur: Hans en Wim Faber
Uitgever: Lebowski
Verschenen: april 2019
Pagina’s: 368 pagina’s
Speelduur als luisterboek: 5u00
Genre: Non-Fictie
Trefwoorden: Seksueel misbruik, Misdaad, Waargebeurd, Rouwverwerking, Vermist

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *