Boekenrecensie. Tegenwoordig heet iedereen sorry – Bart Moeyaert

Een tijdje geleden was ik op zoek naar verschillende boeken die ik op mijn Kobo Libra H20 kon zetten. Ik bladerde door de verschillende boeken op Bol.com die een Kobo Plus abonnement gratis aanbiedt. Toen ik het boek ‘Tegenwoordig heet iedereen sorry’ van Bart Moeyaert zag staan twijfelde ik geen seconde. Ik klikte meteen op downloaden. 

De auteur

Als je van (kinder)boeken houdt is Bart Moeyaert voor jou geen onbekende meer. Deze Belgische schrijver heeft al tientallen boeken en verschillende literaire prijzen op zijn naam staan. Zijn populairste boeken zijn ‘Duet met valse noten’, ‘Verzamel de liefde’, ‘De melkweg’ en ‘Blote handen’.

In mijn hoofd is het een bende.
Ik zou een gedachte willen terugvinden. Het is er maar één.’

Het verhaal

‘Tegenwoordig heet iedereen sorry’ gaat over een meisje genaamd Bianca. Zelf noemt ze zich Pérdon. Een originele naam vindt ze want tegenwoordig heet iedereen ‘Sorry’.  Bianca worstelt net zoals heel wat andere tieners met zichzelf, met de wereld rondom haar, de scheiding van haar ouders, haar nieuwe stiefmoeder, de aandacht die vooral naar haar broer lijkt te gaan, … . 

Mijn mening

Dit stukje van de recensie begin ik met een kleine bekentenis. Dit boek heb ik niet één, maar twee keer gelezen. Na pagina 128, het einde van het boek, zat ik nog steeds met zoveel vragen over het verhaal dat ik het nog eens moest lezen. Ik moest en ik zou het volledige verhaal begrijpen voor ik het kon recenseren.

Dat hielp. Nadat ik voor de tweede keer het boek dichtgeklapt had, werd het me duidelijk waarom ik zoveel moeite had met het lezen van dit boek. Dit boek is geschreven vanuit het standpunt van een tiener.  Gedachten, gesprekken en emoties vloeien door elkaar heen. Alleen Bart Moeyaert kan ons doorheen een verwarrend tienerbrein leiden en dat deed hij fantastisch. Wat een aanrader! 

‘Tegenwoordig heet iedereen sorry’ is een relatief kort boek, maar bevat zoveel inhoud. Het boek hoort perfect thuis op de leeslijsten van de 3e graad lager onderwijs en de 1ste graad van het middelbaar onderwijs. Het is een boek dat kan tonen aan tieners dat ze niet alleen zijn. Dat het oké is om af en toe verward te zijn.

Titel: Tegenwoordig heet iedereen sorry
Auteur: Bart Moeyaert
Uitgever: Querido
Verschenen: 2018
Pagina’s: 128 pagina’s 
Genre: Jeugdboek
Trefwoorden: Opgroeien, gevoelens, adolescentie, eenzaamheid

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.