Boekenrecensie. Niet te stoppen – Angie Thomas

Begin dit jaar schreef ik een bookreview over het boek ‘The hate you give’, deze lees je hier. ‘The hate you give’ was het eerste boek van schrijfster Angie Thomas. Angie ziet schrijven als een vorm van activisme en wil met haar boeken een licht schijnen op de organisatie ‘Black lives matter’. En dat doet ze opnieuw voorbeeldig in haar tweede boek ‘Niet te stoppen’.

“That’s when I learned that when people die, they sometimes take the living with them.” 

De auteur

Angie Thomas werd geboren in Jackson, Mississipi. Waar ze tot op de dag van  vandaag nog steeds woont. Toen ze in haar tienerjaren zat trad ze af en toe op als rapper. Daar stopte ze echter al snel mee. Toch bleef ze spelen met woorden en taal. Ze begon verhalen te schrijven en ging naar Belhaven University, waar ze enkele jaren later afstudeerde als eerste zwarte tiener in de richting ‘Creative writing’.

“I’m more of a “yes, people exist, but that doesn’t mean I need to talk to them” person.” 

Het verhaal

‘Niet te stoppen’ is niet enkel de titel van dit boek, maar ook de naam van de eerste single van Bri. Bri is een tienermeisje uit een zwarte achterwijk in Garden Heights. Ze is de dochter van de vermoorde raplegende Laws en wil niets liever dan één van de grootste rappers ter wereld worden. Dat verloopt echter niet volledig van een leien dakje. Terwijl Bri de wereld aan het veroveren is met haar muziek, wordt ze op school afgeschilderd als een echte crimineel.

“But there’s only so long you can blame what you’ve been through for what you do. At some point, you gotta blame yourself.” 

Mijn mening

Wat een mooi verhaal. Angie Thomas toont echt een kant van de wereld die je als blanke westerling nooit te zien krijgt. Een wereld vol ‘verborgen’ racisme en zinloos geweld. Een wereld waar er gekozen moet worden tussen een warme maaltijd op tafel of elektriciteit. Een wereld waar je ’s avonds niet gewoon op straat kan wandelen. Een wereld die zij moeiteloos via een pen bij je binnenbrengt. 

Titel: Niet te stoppen
Originele titel: On the come up
Auteur: Angie Thomas
Uitgever: Overamstel uitgevers
Verschenen: 2019
Pagina’s: 379 pagina’s 
Genre: Young Adult
Trefwoorden: Amerika, Black Lives Matter, racisme,
sociale ongelijkheid, armoede

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.