Boekenrecensie. Melk en Honing – Rupi Kaur

Al maanden luister ik met veel plezier naar de nederlandstalige podcast Wat ik wou dat ik wist‘. Deze podcast maakt Kelly voor alle twintigers die net als haar wel eens twijfels hebben.  Elke aflevering deelt ze op in 3 verschillende blokken: LKL (lees-, kijk- en luistertips), het hoofdonderwerp en het blokje Lekker Loeren. Daarnaast organiseert ze elke maand een online boekenclub. Nog nooit deed ik mee, tot nu. Het boekenclub boek die afgelopen maand naar voor kwam was de dichtbundel ‘Melk en Honing’ van Rupi Kaur.

De auteur

Rupi Kaur is geboren in het jaar 1992 in Punjab, India. Op jonge leeftijd verhuisde ze naar Canada. Niet veel later begon ze te tekenen en te schilderen, zo kon ze haar emoties uiten zonder één woord Engels te spreken. In 2014 bracht ze haar eerste dichtbundel uit ‘Melk en Honing’. In haar boek verwoordt ze het ontstaan van haar dichtbundel erg mooi. 

Mijn hart maakte me vannacht huilend wakker. “Wat kan ik doen”, vroeg ik. Mijn hart zei, “Schrijf het boek”. 

Het boek

‘Melk en Honing’ is een verzameling van poëzie, korte teksten en leuke illustraties. Het bestaat uit vier verschillende hoofdstukken, met elk een eigen thema. De vier thema’s zijn “het lijden”, “het liefhebben”, “het breken” en “het helen”. 

Mijn mening:

Als je me vier weken geleden had gezegd: “Fobe lees eens een dichtbundel”, had ik het hoogstwaarschijnlijk nooit gedaan. Dichtbundels waren saai, hadden gedichten zoals die op de nieuwjaarsbrieven in de lagere school. Deze dichtbundel was echter niet saai, integendeel Rupi heeft totaal geen schroom. Ze spreekt over gevoelens, over seks, over (on)perfecte lichamen, over break-ups, over misbruik, … . 

Mijn eerste dichtbundel ooit die ik volledig uitlas is al meteen een echte aanrader. Zouden ze haar tweede dichtbundel ‘The The Sun and Her Flowers’ ook in de bibliotheek hebben? 

Enkele van mijn favoriete stukjes uit het boek: 

  • “Je was dan wel niet mijn eerste liefde, maar jij was de liefde die alle andere liefdes in het niet deed vallen.”
  • “Doe geen moeite om vast te houden aan datgene wat jou niet wil.”
  • “Accepteer jezelf zoals je bent ontworpen”.
  • “Je was al een draak lang voordat hij kwam en zei dat je kon vliegen. Je zult nog steeds een draak zijn als hij allang weer is vertrokken”.
  • “Wees je eigen zielsverwant”.

Titel: Melk en Honing
Originele titel: Milk and honey
Auteur: Rupi Kaur
Uitgever: Uitgeverij Orlando
Verschenen: 2018
Pagina’s: 204 pagina’s
Genre: Poëzie
Trefwoorden: Dichtbundel, lijden, liefhebben, misbruik, verkrachting, geweld, vrouwelijkheid

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *